COVID PUTOVNICE

Brnjac: ‘Hrvatska pozdravlja svaki dokument za olakšanje kretanja u pandemiji‘

Ministrica kaže da će Vlada pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u Republiku Hrvatsku
Nikolina Brnjac
 Darko Tomas/CROPIX

Europska komisija (EK) u srijedu je donijela važan prijedlog kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije, a Hrvatska kao turistička zemlja pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujednačenih i predvidljivih pravila, izjavila je na upit Hine ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ističući i da je taj prijedlog EK zajednički okvir za priznavanje certifikata kojim bi se trebalo olakšati slobodno kretanje za vrijeme pandemije, ministrica Brnjac naglašava i da će se Hrvatska u predstojećim raspravama u Vijeću, a koje mora usuglasiti konačnu verziju tog dokumenta, zalagati da najavljeni certifikat ni u kojem obliku ne predstavlja ograničavajući faktor slobodnom kretanju, kao i da ne bude diskriminatoran.

"Paralelno uz pripreme za usvajanje ovog dokumenta na razini EU, Vlada RH redovito koordinira stavove vezano uz uvjete prelaska granice, imajući u vidu epidemiološku situaciju u RH, kao i na emitivnim tržištima. Također se intenzivno razgovara o olakšavanju kretanja s državama članicama EU-a, kao i s trećim državama", poručuje Brnjac.

Na pitanje može li Hrvatska i nešto dodatno učiniti, ministrica kaže da će zbog osiguranja predvidljivosti za poslovne subjekte u turizmu Vlada RH pravovremeno donijeti detaljnu odluku o uvjetima za ulazak turista u RH, koja će biti na snazi najmanje do uspostavljanja zajedničkog europskog modela.

EK je naime u srijedu predložila, kako se najčešće prenosi u medijima, "covid putovnice", odnosno uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar EU tijekom pandemije. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Te potvrde bit će besplatne, a mogu biti u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom te će imati kod zbog sigurnosti i autentičnosti, a trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj EU.

Komisija je pozvala i države članice i Europski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta, odnosno rekli su i da bi to trebalo biti spremno "do ljeta, a ljeto počinje 1. lipnja".

Riječ je o mjeri koja je uvelike namijenjena spašavanju turizma u EU, a kako nema dovoljno cjepiva, Komisija želi i da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na covid-19 ili nazočnost antitijela kako osobe koje nisu imale priliku cijepiti ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 15:47