RIZIČNA OKUPLJANJA

Brnjac pozvala predsjednike turističkih zajednica da pridonesu ‘kontroli‘ manifestacija

Ministrica smatra da se nepridržavanjem propisanih mjera ugrožava uspješan nastavak ljetne sezone
Nikolina Brnjac
 Damir Krajac/CROPIX

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dopisom je pozvala predsjednike turističkih zajednica (TZ) u Hrvatskoj da u okviru nadležnosti pridonesu pridržavanju epidemioloških mjera i kontroli održavanja manifestacija kako bi se turistička sezona što bolje i dulje odvijala, doznaje se iz MINTS-a.

Tim dopisom ministrica Brnjac predsjednike TZ-ova (župane, gradonačelnike...), posebice u turističkim središtima, poziva da pridonesu i provjeri pridržavanja mjera koje su propisali nacionalni i regionalni stožeri.

Podsjeća ih pritom na projekt MINTS-a (Ministarstvo turizma i sporta) "Safe stay in Croatia", koji je pokrenut zbog sigurnosti i zdravlja turista i djelatnika u turizmu s propisanim protokolima za siguran boravak u Hrvatskoj, kao i da je MINTS izdvojilo 20 milijuna kuna za nabavu brzih antigenskih testova za turiste koje će, kako najavljuju iz MINTS-a, u idućim danima distribuirati županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Dodaju da će se tim testovima turisti moći testirati uz subvencioniranu cijenu, ali samo ako predoče dokaz o noćenju u Hrvatskoj (potvrda iz sustava eVisitor).

"Iako je trenutna epidemiološka situacija u zemlji povoljna, svjedoci smo kako nas i manja opuštanja i nepridržavanje epidemioloških mjera na određenim događanjima mogu dovesti u situaciju da i županije koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju postanu žarišta i za njih se otežavaju uvjeti za dolazak turista", ocjena je ministrice, koja smatra i da se nepridržavanjem propisanih mjera ugrožava uspješan nastavak ljetne sezone.

Zbog toga, ali i zdravlja građana i turista, poziva predsjednike TZ-ova i da još jednom razmotre otkazivanje ili odgodu manifestacija koje podrazumijevaju, kako kaže, nekontrolirano okupljanje većeg broja osoba, koje nisu nužne i na kojima je otežano održavanje mjera distance.

Ako se ipak odluče za održavanje manifestacija, ministrica ih poziva da za to traže mišljenje nadležnog općinskog, gradskog odnosno županijskog stožera civilne zaštite, uz što napominje i da će MINTS pokroviteljstvo dodijeliti samo manifestacijama za čije je održavanje pribavljeno pozitivno mišljenje nadležnog stožera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 07:42