‘MORSKA VILA‘

‘Brodom koji je u Splitu udario u obalu upravljala je osoba kojoj su istekle sve pomorske svjedodžbe‘

‘Očekujemo već tijekom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište‘, kazao je kapetan Siniša Orlić

Brod Morska vila potonuo je na Zapadnoj obali nakon udarca u kopno

 Jakov Prkic/Cropix

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Siniša Orlić rekao je u Dnevniku HTV-a da je brodom koji je u nedjelju ujutro udario u obalu u Splitu upravljala osoba kojoj su istekle sve pomorske svjedodžbe, nije ni bila ukrcana na brod kao zapovjednik niti je dolazak broda bio najavljen.

Jutros oko 2 sata prilikom pokušaja uplovljavanja broda "Morska vila" u luku Split na području Zapadne obale došlo je do udara broda u obalu. Tom prilikom došlo je do naplavljivanja i nakon 40-tak minuta brod je potonuo.

U tom trenutku na brodu je bilo 50-tak putnika, dolazak broda nije bio najavljen, a osoba koja je upravljala brodom nije bila ukrcana kao zapovjednik. Uz to su joj sve pomorske svjedodžbe bile istekle, istaknuo je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić.

Nesreća se dogodila u blizini benzinske postaje.

Sve je to moglo zakomplicirati stvari, ali nasreću ništa loše se nije dogodilo. Brod će se dignuti iz mora. Nije bilo ozlijeđenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo već tijekom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište, rekao je.

Inače, splitska policija popodne je najavila da će državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv 44-godišnjaka koji je upravljao brodom. Prije je izvijestila da je bio pod utjecajem alkohola.

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u razgovoru za HTV se složio kako postoji dojam da ovo ljeto ima više pomorskih nesreća, no naglasio je da statistika to demantira.

U ovo doba prošle godine bilo je 30 posto više pomorskih nesreća. Ove godine su nam se dogodile dvije nesreće s putničkim brodovima i to očito interesira javnost i radi toga je to došlo u fokus pažnje, naglasio je kapetan Orlić.

Najavio je još akcija Sigurnosti plovidbe.

U prvoj akciji sudjelovala su 23 plovila kapetanije, 100-tinjak djelatnika. Ukupno je napravljeno preko 400 inspekcijskih pregleda. Ustanovljeno je oko 170 prekršaja i naplaćeno oko 400.000 kuna. Ova akcija je bila usmjerena na prekršaje vezane za glisiranje, međutim osim tih prekršaja dosta česti su prekrcaji putnika te plovidba stranih plovila bez vinjete ili bez osposobljenja za upravljanje brodicom i slično, naglasio je kapetan Orlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 15:08