PROBLEMI FINANCIRANJA

Brodosplit: ‘Država kasni s plaćanjima, dio radnika poslan je na čekanje‘

‘Već duže od 150 dana nalazimo se u izvanrednoj situaciji na koju nismo mogli utjecati jer je uzrokovana višom silom‘

Tomislav Debeljak

 Duje Klaric/Cropix

U Brodosplitu, prema informaciji koju je objavio HRT, u ovom trenutku radi oko 150 radnika. Zbog nepozantih razloga na dvomjesečno čekanje poslan je dio radnika koji je do petka radio na projektima koji su do tada imali osigurano financiranje.

Navodno je razlog slanja na čekanje još jednog dijela radnika to što je Brodosplitu zaustavljeno financiranje gradnje ophodnih brodova jer MORH, zbog sporosti Ministarstva oko priznavanja razlike cijene vezane uz poskupljenje materijala u iznosu od oko 100 milijuna kuna, zatim zbog zaustevljenih uplata za projekt razvoja jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova te još nekoliko projekata u iznosu oko 10 milijuna kuna, te neisplaćenih radova prilikom gradnje stonskog mosta i vijadukta Prapratno u sklopu pristupnih cesta Pelješkom mostu iznosa glavnice oko 10 milijuna kuna.

Iz resornih ministarstava nam nisu odgovorili na upit vezan uz ovaj problem. Na pitanje o točnosti ovih tvrdnji, Tomislav Debeljak nije dao odgovor. Samo je u kratkom razgovoru rekao da dok traje predstečajni postupaka ne mogu raditi projekte ako nemaju osigurano financiranje. Doduše potvrdio je da sve što je vezano uz državu kasni i da mu nije poznat razlog zašto je to tako. Smtra čudnima da ih nitko iz Vlade RH, odnosno Ministarstva financija, nije kontaktirao nego su odmah platili 32 milijuna eura VTB banci za protestirano jamstvo za gradnju N485-polarnog kruzera. Čudi se što ima nisu odobrili kredit tri puta manjeg iznosa kakao bi završili taj brod.

U priopćenju Brodosplita stoji da, unatoč svim nedaćama, poručuju radnicima da Brodosplit sigurno opstaje i da nastavljaju s gradnjom putničkih brodova, gdje su se pozicionirali posljednjih godina.

„Već duže od 150 dana nalazimo se u izvanrednoj situaciji na koju nismo mogli utjecati jer je uzrokovana višom silom. Zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji zaustavljeni su kreditni plasmani koje smo imali s ruskom VTB bankom i blokirano nam je financiranje projekata, pa smo da bi zaštitili Brodosplit i sačuvali brodograđevnu djelatnost bili prisiljeni poslati prijedloge za otvaranje predstečajnih postupaka za DIV grupu i Brodosplit, što je i odobreno. Nakon proglašenja predstečaja trenutno možemo raditi samo na onim projektima za koje imamo osigurano financiranje. Sukladno tome, nastavljamo s razvojem ‘Zero emission‘ putničkog jedrenjaka s nultom emisijom ispušnih plinova, turističke podmornice i besposadnog broda, kao i CEKOM i IR razvojno-istraživačkih projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, gdje za IR projekte iz nepoznatih razloga, već dva mjeseca nismo primili uplate, pa se nadamo skorom rješenju“.

Iz Brodosplita pojašnjavaju da u u tvrtci radi 150 radnika te da je to trenutno stanje, a koliko će trebati ljudi za buduće poslove znat će, kažu, kad se završi predstečajni postupak koji je u tijeku.

„Sada dužnik, predstečajni povjerenik i sud utvrđuju osnovanost i ukupno stanje tražbina podijeljeno po različitim skupinama. U rujnu je zakazano ročište na Trgovačkom sudu kada sud treba donijeti odluku o tražbinama. Brodosplit će dostaviti plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim tražbinama. Ne možemo zato dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Nastavak izgradnje obalno ophodnih brodova sami financiramo i uložili smo znatno više nego je ugovoreno vjerujući najavama naručitelja da će regulirati korekcije u cijeni koje su se zbog pandemije Covida dogodile na svjetskom tržištu. Cijene po kojima ih gradimo su iz 2014., a nalog za nastavak izgradnje brodova u seriji smo dobili tek u 02.2020. kada smo jasno dali do znanja da je potrebno postupiti po zakonu i regulirati tržišne promjene. Takav je i zaključak Vlade RH iz 09.2021. i tu razliku u cijeni nema tko drugi pokriti nego naručitelj. I zadnja, najnovija odluka Vlade RH od 21.06.2022. gdje daje naputak za korekciju cijena radi ublažavanja posljedica globalnog poremećaja na tržištima“, pojašnjavaju iz Brodosplita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:10