SNIMKE PRONALASKA

BRODSKA MINA RAZORNE MOĆI PRONAĐENA BLIZU POPULARNE PLAŽE U RIJECI Podvodni istraživač: U sebi sadrži do 150 kg čistog TNT-a dovoljnog da uništi brod

 
 Aleksandar Stancin/CROPIX

U neposrednoj blizini popularne riječke plaže Pećine potkraj prosinca pronađena je brodska mina, a otkrio ju je podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Verzić, koji nam je ovoga vikenda ustupio fotografije paklene naprave koju je snimio Aleksandar Stančin. Uz minu se nalazila dječja maska za ronjenje, gumena šlapa za more i još pokoji predmet s plaže.

Pronađena je na 25 metara dubine svega nekoliko metara od obale u blizini Ville Olga, nekadašnjeg zapovjednog mjesta njemačkih vojnih snaga, kako navodi Verzić.

Verzić također navodi da su nadležne institucije otkrile da se radi o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje model EMC II koja u sebi sadrži između 100 i 150 kg čistog TNT-a dovoljnog da uništi i potopi brod. Točna lokacija prijavljena je policiji.

- Na teren je izašla Specijalna policija iz Zagreba i potvrdila da se radi o aktivnoj protubrodskoj mini koja leži tik uz obalu plaže, navodi Verzić.

Policijska uprava primorsko-goranska je u priopćenju početkom siječnja potvrdila pronalazak bombe.

Prema Verzićevim navodima, mina je polegnuta u more s broda tadašnjeg imena 'Kiebitz' koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha po predaji Italije saveznicima, a riječ je o današnjem brodu mira 'Galeb' koji je trenutačno na remontu i čeka svoj novi život u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. Kao što je poznato, 'Galeb' je nakon Drugog svjetskog rata koristio Josip Broz Tito.

Verzić ističe kako na ogradi Ville Olge i danas stoje obilježja nacizma.

- Ograda nije ta koja nam može nanijeti zlo. Ono što nam dan danas može napraviti loše je taj zlokoban metalni predmet. Kolika je samo potencijalna tragedija spriječena njezinim pronalaskom teško je shvatiti. Mina takve veličine posjeduje snagu da uništi primjerice svu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu u blizini, ističe podvodni istraživač Velimir Verzić.

FOTOGALERIJA: Brodska mina na dnu mora blizu riječke plaže

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:45