SUSRET

Brodsko-posavski župan se sastao s potencijalnim češkim ulagačima u Đuru Đakovića

DD Aqusition je holding poduzeće koje promovira aktivnosti skupine industrijskih i trgovinskih tvrtki
Danijel Marušić
 
 Damir Krajač/Cropix

Brodsko-posavska županija izvijestila je u utorak da su njeni predstavnici održali sastanak s predstavnicima češke tvrtke DD Acquisition, koja ima 18,88 posto dionica Đuro Đaković grupe i pregovara o dokapitalizaciji te slavonskobrodske kompanije.

Kako je navedeno u priopćenju županije, predstavnici tvrtke DD Acquisition inicirali su radni sastanak s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i predsjednikom županijske skupštine Perom Ćosićem, a na kojem su prezentirane tri tvrtke unutar grupacije - Czechoslovak Group a.s., Tatra Trucks i Promet Group a.s.

Na sastanku je naglašena i buduća potreba povezivanja proizvodnog i obrazovnog sustava s ciljem stvaranja mladih i educiranih kadrova koji će, kada im se za to osiguraju i adekvatni uvjeti, ostajati u Brodsko-posavskoj županiji. Svjesni važnosti stvaranja takvog sustava, tvrtka DD Acquisition ima već dugu i uhodanu tradiciju suradnje s učenicima i studentima, prenosi se u priopćenju.

Sastanku je u ime DD Acquisitiona nazočio osnivač grupacije Jaroslav Strna sa suradnicima Rudolfom Včekom i Bekim Halilijem, a tu su bili i predsjednik Nadzornog odbora Đuro Đaković grupe Đuro Popijač, član Uprave grupe Hrvoje Kekez, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić i drugi.

DD Aqusition je holding poduzeće koje promovira aktivnosti skupine industrijskih i trgovinskih tvrtki s područja obrambene i civilne industrije, uglavnom nastanjene u Češkoj i Slovačkoj, napisali su iz Brodsko-posavske županije.

Podsjetimo, Đuro Đaković grupa je 27. siječnja ove godine objavila da na temelju provedene analize i ocjene dviju pristiglih neobvezujućih ponuda nastavlja pregovore sa češkom tvrtkom DD Acquisition za sudjelovanje u restrukturiranju te slavonskobrodske kompanije dokapitalizacijom.

"U idućem razdoblju DD Acquisition će dobiti uvid u dodatne podatke društva, nakon čega će potencijalni investitor, u slučaju uspješno provedenih pregovora, imati mogućnost sudjelovati u restrukturiranju Đuro Đaković grupe", pisalo je tada u kratkoj objavi iz grupe.

U vlasničku strukturu Đure Đakovića ta je tvrtka ušla sredinom studenoga prošle godine, i to ugovorom o prijenosu dionica koji su Nenad Bakić i Rujana Bakić 17. studenoga sklopili s D.D. Acquisition, temeljem čega je češka tvrtka preuzela ukupno 18,878 posto.

Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe, država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, a pojedinačno veći vlasnički udio od 8,70 posto drži češka tvrtka ST Probin, koja je krajem prošle godine te dionice kupila od Ivana Božidara Ivanovića.

Đuro Đaković grupa je sredinom lipnja 2020. godine objavila javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, a sredinom rujna izvijestila da je zaprimila neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom.

Početkom prosinca je slavonskobrodska grupa objavila da je zaprimila dvije uvjetne ponude potencijalnih investitora za dokapitalizaciju, a krajem siječnja da pregovore nastavlja s DD Acquisition.

Iza te tvrtke stoje češki poduzetnici Jaroslav Strnad i Rene Matera, koji putem svojih tvrtki ostvaruju zajedničku kontrolu nad tom tvrtkom. Strnad je osnivač jedne od najvećih čeških kompanija Czechoslovak Groupa, a preko svoje grupacije CE Industries drži 65-postotni udjel u D.D. Acquisition, dok Matera drži 35 posto udjela preko svoje Promet grupe, koja je također jedna od vodećih čeških kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 17:01