NOVAC ZA STRANKE

Broj članova Kluba Domovinskog pokreta se prepolovio, ali stranka će svejedno iz proračuna dobiti 1,1 mil. kn

Rad zastupnica i zastupnika ukupno će u ovoj godini hrvatske porezne obveznike stajati 62,05 milijuna kuna
Mario Radic, Stipo Mlinaric Cipo, Daniel Spajić
 Damjan Tadic/cropix

Parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici iz državnog proračuna dobit će još 15,5 milijuna kuna za svoj rad u posljednjem kvartalu ove godine, od 1. listopada do 31. prosinca, uz 44,5 milijuna kuna koji su im već sjeli na račun, odlučio je jučer saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Ukupno će rad zastupnica i zastupnika u ovoj godini hrvatske porezne obveznike koštati 62,05 milijuna kuna.

Novac se isplaćuje ovisno o broju zastupničkih mandata pa će tako najviše novca za ta tri mjeseca, 6,3 milijuna kuna, uprihoditi HDZ, koji u Saboru ima najviše zastupnika, odnosno 45 zastupnika i 17 zastupnica. Druga stranka po redu po broju mandata je SDP kojemu će biti isplaćeno 3,5 milijuna kuna za 19 zastupnika i 15 zastupnica.

Mandati izboreni na izborima su neotuđivi, ali ako zastupnik napusti stranku novac za rad ostaje stranci, što znači da u slučaju velikog raskola SDP-ova Kluba, SDP-u ostaju glavarine za izbačene, a to je oko 180 tisuća kuna po svakom zastupniku u mandatu.Prema saborskim pravilima, članovima stranke smatraju se oni koji su prijavljeni na početku zasjedanja novog sastava Sabora.

Iako se doslovno prepolovio broj članova Kluba Domovinskog pokreta, koji je saborski rad startao sa 16 mandata, ali se Zlatko Hasanbegović, Blok za Hrvatsku odmah samostalno prijavio, a potom se ispisali Karolina Vidović Krišto, Milan Vrkljan, Vesna Vučemilović i Miroslav Škoro, ostaje mu apanaža od 1,1 milijun kuna. To je više nego što će dobiti Most koji se sada izjednačio s DP-om po broju članova i kojem će sjesti 807 tisuća kuna.

Zeleno-lijevi blok za petero zastupnika dobit će 518 tisuća kuna. SDSS-u za njihova tri člana pripast će 318.000 kuna, IDS-u s dva zastupnika i jednom zastupnicom 308.000 kuna, a HSLS-u, HSS-u i Hrvatskoj konzervativnoj stranci za dva zastupnika 199.000 tisuća kuna.

Zastupnice kao podzastupljene dobivaju iz proračuna deset posto više od svojih muških kolega pa će tako Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Centar, Pametno i Reformisti koje imaju po jednu zastupnicu pripasti iz proračuna po 109.000 kuna. Isto toliko ide i nezavisnoj zastupnici Ermini Lekaj-Prljaskaj. One stranke koje imaju jednog zastupnika dobit će 99 tisuća kuna, kao i nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:03