PREMINULE TRI OSOBE

Broj komplikacija uslijed zaraze streptokokom značajno porastao: ‘Radi se isključivo o odraslim pacijentima‘

Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, kaže kako fatalnih ishoda kod djece nije bilo

Ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Nakon dvije pandemijske godine opet su se vratile ‘stare‘ zimske bolesti, a osim gripe, RSV-a, prehlada i ostalih virusnih bolesti ponovo se bilježi veći broj oboljelih od streptokoka.

Tako je u tekućoj godini do 13. prosinca zabilježeno 3632 prijava streptokoknih angina, a što je 39,6% trogodišnjeg pretpandemijskog prosjeka za isto razdoblje, kada je u prosjeku bilo 9160 prijava. Dakle, i dalje manje nego ranije.

Najveći broj prijava, prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo bio je tijekom jeseni kada je prijavljeno 1771 prijava streptokoknih angina, što je 88,6% u odnosu na prosjek tri godine prije pandemije, kada su ti brojevi iznosili dvije tisuće.

Voditelj službe za epidemiologiju, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernard Kaić, potvrđuje porast broja prijava streptokoka i govori da trenutno imamo manje slučajeva nego što je to bilo u prosjeku zadnje tri godine prije epidemije. Ipak, Kaić navodi, da ćemo vidjeti kroz narednih nekoliko tjedana koliko će biti slučajeva jer je u tijeku povećanje broja, odnosno, tek je prije nekoliko tjedana zapravo krenulo jače širenje bolesti.

Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kaže kako se primjećuje više streptokoka nego zadnje dvije godine kada je bila pandemija i kada su na snazi bile epidemiološke mjere.

- Naše službe imaju prijave grupiranja streptokoka, uglavnom kod djece predškolske dobi ili nižih razreda. Ta bolest, s obzirom na to da se radi o bakteriji rješava se antibiotikom, tako da čim se primijeti grupiranje, cijela, primjerice, vrtićka grupa dobije preventivno lijek - kaže Kolarić.

Osim streptokoka, ima i šarlaha, tako je u jesenskom razdoblju u 2022. godini zaprimljeno je 462 prijave šarlaha u usporedbi s 553 prijave u 2017., 318 prijava u 2018. te 299 prijava u 2019. godini, što je 18,5% više od trogodišnjeg pretpandemijskog prosjeka (390).

Nažalost, kod streptokoka može doći i do većih komplikacija tako da što se tiče sepse uzrokovane streptokokom grupe A, godišnje se u Hrvatskoj bilježi jedna do dvije takve prijave. No, ove godine, 2022. zaprimljeno je čak 8 prijava.

- Među ovih 8 prijava oboljelih odrasle dobi, petero je zabilježeno u posljednja tri tjedna (tjedan 47. -49.), od kojih troje sa smrtnim ishodom - kažu iz HZJZ-a.

Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, kaže kako fatalnih ishoda kod djece nije bilo.

- Ima slučajeva streptokoka, kao što je to uobičajeno u ovom zimskom periodu godine. Posljednje dvije godine smo imali epidemiju koronavirusa, pa su se druge bolesti prorijedile, ali smatram da nema nikakvih odstupajućih događaja u odnosu na godine prije koronavirusa - kaže Tešović.

I predsjednik društva epidemiologa, Miroslav Venus, smatra kako je riječ o uobičajenim bolestima za zimski period.

- Protekle dvije godine imali smo specifičnu situaciju. Maske su definitivno štitile od virusnih bolesti, a što se tiče bakterijskih, poput streptokoka, tu je sigurno oboljelih bilo zbog čestih izolacije djece u školama i vrtićima, a osim toga od viših razreda osnovnih škola nosila se maska, tako da je sigurno i to imalo utjecaja - zaključuje Venus.

Što se tiče simptoma, lako se mogu odvojiti od prehlada i virusnih bolesti.

Naime, kod streptokokne upale grla dolazi do jake boli prilikom guranja, tjelesna temperatura prelazi 38 stupnjeva, povećavaju se limfni čvorovi, a grlo je crveno i najčešće ima gnojne čepiće. Tako da liječnik prilikom samog pogleda u usnu šupljinu može vidjeti o čemu se radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:34