PODACI MINISTARSTVA

BROJ KORISNIKA SMANJIO SE ZBOG 'DRUŠTVENIH OKOLNOSTI' 'Pronalazak posla i smrt glavni su razlozi gubitka socijalne pomoći'

 
Vesna Bedeković
 Davor Pongracic / CROPIX

Dan nakon što je Jutarnji list objavio kako je broj primatelja socijalne pomoći u Hrvatskoj, kojih je lani bilo 72.759, na povijesno najnižoj razini, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poručilo je kako je do smanjenja broja korisnika prava došlo zbog “društvenih okolnosti”, posebice onih vezanih uz zakonodavstvo.

Konkretno, iz Ministarstva podsjećaju kako se zakonodavna podloga vezana uz visinu zajamčene minimalne naknade mijenjala odnosno povećala za 15 posto osnovice samo za korisnike.

Osim toga, iz Ministarstva donose i statistiku, doduše na malenom uzorku jer se ona zahvaljujući aplikaciji Ministarstva vodi tek od 1. kolovoza ove godine, a iz koje je moguće vidjeti što su glavni razlozi prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

Iz tih podataka koji se baziraju na uzorku od 504 korisnika kojima je prestalo pravo na naknadu, vidljivo je kako je 209 korisnika odnosno njih 41 posto bez naknade ostalo jer je pronašlo radno mjesto, dok je 15 posto korisnika prestalo primati naknadu jer je nastupila smrt, što je drugi najčešći razlog.

U prilog smrti kao čestog razloga za prestanak korištenja prava govori i statistika iz izvješća o duljini ostvarivanja prava na naknadu, prema kojoj čak 12.900 korisnika naknadu koristi dulje od pet odnosno dulje od deset godina, što znači da su iznimno dugo u sustavu socijalne skrbi.

Zbog stjecanja prava na mirovinu bez socijalne naknade ostalo je pak 14 posto korisnika dok je u 11 posto slučajeva razlog bio vlastiti zahtjev korisnika.

Zanimljivo, u tom istom periodu samo je jedan od 504 korisnika izgubio pravo na socijalnu naknadu zbog stjecanja vlasništva ili korištenja tuđeg registriranog automobila, dvoje njih to je pravo izgubilo jer je u međuvremenu sklopilo ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju kao primatelji uzdržavanja, a za njih troje otkriveno je da su 15 ili više dana boravili u inozemstvu, što je također razlog za ukidanje prava.

Podsjetimo, Ministarstvo za demografiju u srijedu je napokon objavilo svoje redovno statističko izvješće iz kojeg je vidljivo kako je broj korisnika socijalne naknade niži za čak 22 posto u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, a samo u odnosu na godinu dana ranije njihov je broj pao za 14 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:33