PANDEMIJA

BROJ KREVETA INTENZIVNE NJEGE KLJUČAN JE U BORBI S KORONOM Evo kako Hrvatska stoji u tom pogledu u usporedbi s ostalim zemljama EU

 
 AFP, Jutarnji list

Analiza koju je stručni tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio nakon posjeta Kini, pokazala je da je u populaciji oboljelih od Covida-19 onih s teškom kliničkom slikom oko 20 posto, pri čemu njih oko pet posto završava na respiratorima, i to i do šest tjedana.

Da su respiratori ključni terapijski čimbenik u težim slučajevima Covida-19, upozoravaju mnogi stručnjaci. To pokazuju i statistike o stopama smrtnosti od koronavirusa koje se jako razlikuju u pojedinim zemaljama.

Primjerice, Njemačka ima visok broj zaraženih, a relativno mali broj smrtnih slučajeva. Kada je riječ o broju kreveta u bolnicama, Njemačka je među vodećim zemljama svijeta. Kreveti za intenzivnu njegu opremljeni su kompleksnim uređajima za nadgledanje i za njih se brine više medicinskih sestara.

Kako piše Deutsche Welle, u Nemačkoj postoji oko 28.000 kreveta za intenzivnu njegu, a njih 25.000 opremljeno je respiratorima. Osim toga, njemačka je savezna vlada prije 20-ak dana naručila još 10.000 respiratora od proizvođača medicinskih uređaja Dräger.

- Da smo Italija, to bi značilo da imamo samo 11.000 kreveta. Tako možete vidjeti potencijal naše rezerve - kaže Reinhard Busse, profesor zdravstvenog menadžmenta na Berlinskom tehnološkom sveučilištu.

S druge strane, u Italiji je do jučer zabilježeno 101.739 slučajeva zaraze, od čega 11.591 smrtnih, što znači da je trenutna stopa smrtnosti puno veća. No, treba imati na umu da Italija ima najstariju populaciju u Europi, a na udaru koronavirusa upravo su ljudi stariji od 65 godina ili oni koji već imaju neka kronična oboljenja. Činjenica je, pak, da se ta zemlja nije ozbiljno pripremila za pandemiju Covida-19 jer je prije eksplozije nove bolesti imala samo oko 5000 kreveta na odjelima za intenzivnu skrb.

A kako u cijeloj ovo situaciji stoji Hrvatska?

- Kada govorimko o resursima, mogu reći da ih imamo dovoljno, čak i u slučajevima nekog većeg širenja bolesti. Konkretno, od ranije imamo 14.500 kreveta, 800 kreveta na intenzivnoj njezi, 250 u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, a dodatnim naporima ministarstva u posljednja dva tjedna osigurali smo još 270 dodatnih kreveta.

Imamo 500 stacionarnih respiratora, 300 prijenosnih respiratora i 36 ECMO uređaja. Liječnika direktno povezanih uz ovakvu vrstu bolesti imamo također dovoljno. Riječ je o 119 infektologa, 70-ak specijalizanata infektologije.

Od bliskih struka koje mogu raditi s takvim bolesnicima su internisti i anesteziolozi. Internista je oko 900, specijalizanata 470, anesteziologa imamo oko 500 i specijalizanata 300. To je sasvim dovoljno - rekao je ministar Vili Beroš u razgovoru za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:19