STANJE EPIDEMIJE

Broj novozaraženih najveći od početka lipnja, među njima iznimno malo turista

Najviše je slučajeva u županijama s malim udjelom cijepljenih. Kod nas boravi milijun turista, a samo ih je stotinjak bilo pozitivno
 Luka Gerlanc/Cropix

U posljednja 24 sata Hrvatska bilježi 381 novi slučaj covida-19, što je 135 više nego dan ranije i čak 40 posto više nego prošle srijede, što je zabrinjavajuće povećanje. Ovako visok dnevni broj novozaraženih Hrvatska nije imala od početka lipnja.

U srijedu je zabilježen i relativno visok udio pozitivnih među testiranima, njih 4,7 posto, čime je probijena granica od četiri posto pozitivnih koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) za određivanje sigurnih destinacija pri izradi karte rizika od koronavirusa po pojedinim regijama i državama, koju koristi cijela EU. Podaci govore da bi i s ovim brojkama hrvatska obala trebala ostati narančasta, no pitanje je što će se događati sljedećeg tjedna.

Produljuju se mjere

Nastavi li se trenutačni trend vjerojatno se može očekivati da će sljedećeg tjedna broj zaraženih još značajnije rasti. Dobro je što ovo povećanje pozitivnih ne prati i veći broj hospitaliziranih i umrlih. Primjerice, u srijedu u Hrvatskoj nije bilo preminulih od covida-19, a, prema izvještajima iz bolnica, hospitalizirano je 196 pacijenata od kojih je na respiratoru bio 21 bolesnik.

Liječnici ističu da većina hospitaliziranih nije cijepljena, a uz to imaju i neke druge kronične bolesti, što predstavlja dodatni rizik. Potvrđuje to i da se delta varijanta virusa vrlo lako prenosi, ali zasad liječnici nisu uočili da ima teže posljedice po zdravlje od već poznatih sojeva. No, premda mlađi necijepljeni vjeruju da nisu ugroženi, liječnici naglašavaju da među hospitaliziranima, na žalost, ima i mlađih pacijenta.

- Produžit ćemo epidemiološke mjere jer brojke ne govore u prilog njihovih ublažavanja. Trend povećanja je očit, ali ne treba zaboraviti da je trenutno u Hrvatskoj čak milijun turista, što znači da su gužve povećane i da se epidemiološke mjere trebaju striktno primjenjivati. U svakom slučaju, treba sve učiniti da se poveća udio cijepljenih, osobito starijih od 60 godina, jer će u tom slučaju biti manje hospitalizacija i umrlih - kaže potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović.

Dodaje da je upravo gužva na obali razlog da se mjere primjenjuju vrlo striktno, kako bi se rast broja zaraženih ipak usporio. No, zanimljivo je da među turistima nema puno zaraženih, tek njih stotinjak, što govori da je većina cijepljena jer su željeli biti sigurni da se na godišnjem odmoru neće zaraziti.

Nema interesa za cjepivo

Današnje brojke govore da je i dalje najviše zaraženih u priobalnim županijama, prije svega Splitsko dalmatinskoj, u kojoj je bilo 79 pozitivnih. Raste i broj zaraženih u Zagrebu, u kojem je zabilježeno 96 pozitivnih na covid-19.

Na žalost, pozivi na cijepljenje za sad ne daju rezultata pa je tako do srijede cijepljeno tek 41,1 posto stanovništva, odnosno 49,4 posto starijih od 18 godina. Udio cijepljenih se razlikuje po županijama, ali i od općine do općine, a u nekima ne prelazi ni 20 posto.

O zainteresiranosti za cijepljenje govori i podatak da je od danas utrošenih 9340 doza samo 2807 građana cijepljeno prvi put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23