MINISTAR BEROŠ

‘Broj novozaraženih nije više toliko važan. Sad nam slijedi nova epidemija, za to se moramo pripremiti‘

‘Dolaskom omikrona broj novozaraženih više nije toliko važan. Meni je osobno najvažnije koliko je osoba na intenzivnim odjelima‘

Vili Beroš

 Ante Cizmic/Cropix

Nakon sastanka u ministarstvu na kojem se raspravljalo o novoj strategiji cijepljenja, ministar zdravstva Vili Beroš novinarima je rekao da brojka novozaraženih više nije toliko važna.

- Prvo smo gledali broj novozaraženih, međutim, taj broj dolaskom omikrona više nije toliko važan. Potom smo gledali broj hospitaliziranih. S obzirom na utjecaj omikrona, koji ne izaziva toliko inicijalno respiratorne probleme, nego dovodi u bolnicu starije necijepljene s komorbiditetima, meni je osobno najvažnije koliko je osoba na intenzivnim odjelima, rekao je Beroš, dodavši da broj novozaraženih, ako ne završe u bolnicama, više nije toliko važan - kazao je Beroš.

- Od 10. siječnja kad smo počeli koristiti novu metodologiju brojanja umrlih, imamo 1.529 sugrađana koji su preminuli, za 1.107 možemo reći da su umrli od covida, a 422 da su umrli s covidom - rekao je ministar.

Osvrnuo se i na duge liste čekanja onkoloških bolesnika.

- U Ministarstvu zdravstva imali smo nekoliko važnih sastanaka, prvo oko listi čekanja onkoloških bolesnika, svemu što nam je ova pandemija donijela, a pogotovo što će biti kad ona prestane. Slijedi nam epidemija onkoloških i mentalnih bolesti, za to se moramo pripremiti. Drugi važan sastanak bio je sagledati aktualnu situaciju s epidemijom u kontekstu cijepljenja - rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:09