UKIDANJE VIZA

Broj odbijenih viza mora se smanjiti ispod tri posto

ZAGREB - Da bi se riješila viza za Ameriku, Hrvatskoj ostaje riješiti posljednju prepreku: broj odbijenih zahtjeva za vize smanjiti ispod tri posto. Međutim, broj odbijenih zahtjeva ne pada, nego raste.

Ministar Tomislav Karamarko izjavio je da se trenutno odbija oko 5,3 posto zahtjeva za vize, ili oko 500 viza godišnje.

Posljednji korak

Do 2008. Hrvatska je imala nisku stopu odbijenih zahtjeva, koja se kretala između 3 i 4,3 posto, navedeno je u izvještaju Ureda opće inspekcije State Departmenta iz kolovoza 2009. o inspekcijskom nadzoru nad Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu.

U srijedu je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u Washingtonu potpisao sporazum o unapređenju suradnje u sprečavanju i borbi protiv teškog kriminala. Tim sporazumom dovršen je pravni okvir koji nam je bio potreban za ulazak u krug zemalja čijim građanima SAD dozvoljava ulazak u zemlju bez viza.

Postrožili uvjete

To bi trebala biti zadnja prepreka za ukidanje viza - kad smanjimo broj odbijenih zahtjeva. Hrvatska to želi već godinama. Hrvatska je htjela ući u taj bezvizni program još 2008., zajedno s Južnom Korejom, no tada još nije imala biometrijske putovnice. Kad smo ih uveli, uvjeti su postroženi: do 2009. bilo je dovoljno da broj odbijenih zahtjeva bude ispod 10 posto, a sada mora biti manji od tri posto.

Biometrijska putovnica

Trenutno je 36 zemalja u Programu izuzeća od viza (Visa Waiver Program): od Njemačke i Francuske, do Mađarske, Slovenije, Slovačke, Češke, Litve i Estonije. Uvjet za ulazak u taj klub, koji omogućava putovanje u SAD s biometrijskom putovnicom bez vize na tri mjeseca, ispunjavanje je niza sigurnosnih zahtjeva, uključujući visoke standarde borbe protiv terorizma i kontrole dokumenata. No i kad zemlja ispuni sve te zahtjeve, SAD zadržava diskrecijsko pravo da sam odluči hoće li liberalizirati režim putovanja ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 15:28