OBJAVILO VELEPOSLANSTVO

Broj odbijenih viza za SAD pao ispod 3 posto, Hrvati će u Ameriku uskoro moći samo s putovnicom

Pad broja odbijenih viza ispod tri posto bio je glavni preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane
 Dzmitry Kliapitski/Alamy/Alamy/Profimedia

Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj objavilo je da je broj odbijenih viza hrvatskim državljanima za Ameriku u prošloj godini pao ispod tri posto.

- Službeno je. Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnositelje zahtjeva za turističku/poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza - napisala je na Twitteru otpravnica poslova u američkom veleposlanstvu u Zagrebu Victoria J. Taylor.

Objavu veleposlanstva komentirao je i ministar vanjskih poslova Davor Božinović.

- U posljednjih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili U.S. Visa Waiver program, što potvrđuje i današnja objava službene statistike da smo spustili prag odbijenih zahtjeva za vize na 2,69%.

Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta koju očekujemo uskoro. To znači da će Hrvati uskoro moći putovati bez viza u SAD - napisao je Božinović na Twitteru.

Podsjetimo, pad broja odbijenih viza ispod tri posto bio je glavni preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane te se očekuje skoro ukidanje viza za SAD.

Točan termin kada bi se vize trebale ukinuti još nije poznat, no to bi se trebalo dogoditi u sljedećim mjesecima.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU kojima SAD dosad još nije ukinuo vize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 12:04