ŠIRI SE SELJAČKI BUNT

Broj traktora raste, premijerka Kosor popustila i pristala na sastanak

Vinkovci, 230610.Seljaci treci dan prosvjeduju, traze da ih primi premijerka Jadranka Kosor, prijete blokadom prometnica.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

SLAVONSKI BROD/SELNA - Bojim se da je ovo posljednja bitka hrvatskog seljaka i plašim se da će prosvjedi eskalirati ukoliko nas premijerka Kosor ne pozove na razgovore- kazao je Josip Zmaić, predsjednik koordinacije seljačkih udruga s područja Brodsko-posavske županije.

Među seljacima se pronio glas kako je premijerka Jadranka Kosor pristala na sastanak s njihovim predstavnicima u 17 sati. S njom će se sastati Tomislav Pokrovac.

Kao što su i najavili, prosvjednicima u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji pridružili su se i seljaci Brodsko-posavske županije sa 60-ak traktora na četiri punkta: Selna, Čajkovci, Nova Kapela i Rešetari.

Seljaci za sada neće blokirati prometnice (Slav.Brod-Vrpolje i Slav. Brod-Nova Gradiška) već ovim izlaskom više daju simboličnu potporu seljacima Vukovarske i Virovitičke županije.

- Za sutra pripremamo nova četiri punkta i tako ćemo postupno pojačavati razinu mirnih prosvjeda. Sve se može riješiti jednim pozivom iz hrvatske Vlade da dođemo i razgovaramo o nagomilanim problemima u poljoprivredi. Moramo ljudima reći istinu i što ih sutra čeka i kakva je budućnost hrvatske poljoprivrede – rekao je Zmaić, dodajući kako ima dojam da se zemlja „za nekoga čuva“.

- Ne samo zemlja već i mehanizacija i čini mi se da bi mi jako brzo trebali postati nečije sluge – smatra Zmaić.

Prosvjedima seljaka pridružili su se i poljoprivrednici iz Varaždinske županije. U Poljancu kraj Ludbrega skupilo se oko 30 poljoprivrednika.

Dok čekaju vijesti o rezultatima pregovora s Vladom, parkirali su traktore uz cestu i ne blokiraju promet. Ističu da će im se tijekom dana, završe li pregovori neuspješno, pridružiti i ostali poljoprivrednici iz Varaždinske i okolnih županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30