EPIDEMIOLOGINJA

‘Brojevi zaraženih još će neko vrijeme biti visoki, a ovo su razlike između simptome gripe i covida‘

Rastu brojevi hospitalizacija, imamo značajan broj umrlih, pune se bolnički kapaciteti, upozorava Sanja Kurečić Filipović iz HZJZ-a
 Duje Klaric/CROPIX

Broj novih slučajeva zaraze covidom doslovce raste iz dana u dan. Bolnički covid odjeli ubrzano se popunjavaju tako da je, primjerice, splitski KBC već sad popunio više od 80 posto kapaciteta, a tako je u većini bolnica u Hrvatskoj.

- Imamo jednu prilično tešku situaciju i treba razmišljati o olakšavanju pritiska na bolnički sustav kao i na obrazovni sustav, s obzirom na velik broj djece koja obolijevaju - rekla je gostujući u Studiju 4 Sanja Kurečić Filipović iz HZJZ-a.

- Brojevi su visoki, kao što znamo, bilježimo nagli skok u broju oboljelih, više od 40% prošloga tjedna u odnosu na tjedan prije, rastu brojevi hospitalizacija, imamo značajan broj umrlih, pune se bolnički kapaciteti, imamo apele iz Udruge bolničkih liječnika. Imamo pritisak i na epidemiološku službu, teško je pravovremeno obraditi sve one novooboljele koji se svakodnevno javljaju, uzeti anamnezu i obraditi kontakte. Ponekad nam tu manjka i suradnja ljudi koji su zamoreni cijelom pričom, sami odlučuju koga će prijaviti kao kontakte ili neće prijaviti. Znači, imamo jednu prilično tešku situaciju i treba razmišljati o olakšavanju pritiska i na bolnički sustav kao i na obrazovni sustav, s obzirom na velik broj djece koja obolijevaju - izjavila je Kurečić Filipović.

Kaže kako još nema današnje podatke o novooboljelima.

- Ponedjeljkom uvijek imamo niže brojeve i ja vjerujem da će i danas biti u skladu s onim što se i prije ponedjeljkom dešavalo, a to su manji brojevi - rekla je Kurečić Filipović.

Nužno ubrzati cijepljenje

Poručila je da ljude treba pozivati na cijepljenje.

- Moramo ubrzati cijepljenje prvom dozom, ali isto tako i tzv. booster dozom jer smo svjedoci slabljenja imuniteta. Mi zasad još uvijek imamo velik udio necijepljenih među hospitaliziranima, ali znamo da se i cijepljeni mogu razbolijevati. Delta soj koji je zarazniji također doprinosi tome, odmah kod cijepljenja s dvije doze pridonosi tome, tako da je ubrzavanje cijepljenja trećom dozom epidemiološki gledano najjače oružje koje možemo imati u ovom trenutku - rekla je apeliravši na ljude da se i dalje pridržavaju i svih ostalih epidemioloških mjera.

Kaže da bi možda trebalo povećati i razinu testiranja te suradnju s epidemiolozima.

- To su tri prave epidemiološke mjere. Ostale mjere ovise i o drugim faktorima i te odluke donosi Nacionalni stožer - istaknula je Kurečić Filipović za HRT.

Poručila je kako Hrvatska ima dovoljno cjepiva za sve one koji se žele cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom cjepiva.

- Mi smo većinu naših građana cijepili mRNA cjepivima, prvenstveno Pfizerom. Cjepiva ima dovoljno da se građani u kratkom razdoblju, ako napokon prihvate cjepiva i konačno shvate koliko je to bitno, odazovu na cijepljenje - rekla je.

Preporučila je građanima da je bitno doći na testiranje što prije ako posumnjaju da imaju covid-19.

- Međutim, ako i ne dođu odmah na testiranje, potrebno je odmah se izolirati. Kad je razina cirkuliranja virusa ovako visoka, ne treba sam donositi zaključke da je u pitanju neka druga viroza, a ne covid, nego je potrebno odmah se izolirati i obavijestiti sve kontakte. Kad se testirate, onda se ustvari nastavlja ta izolacija - objasnila je.

Komentirala je i preopterećenost bolničkog sustava.

- Naravno da to za jedan zdravstveni sustav nije dobro, međutim, pandemije odnose smjerove zdravstveni skrbi u tom smjeru. Naravno da to nije dobro i zbog toga moramo pojačati ove cijepne obuhvate i surađivati s epidemiolozima i zdravstvenom strukom te razmišljati i o eventualnom pooštravanju epidemioloških mjera - naglasila je Kurečić Filipović.

Cijepljenje djece

Na pitanje je li potrebno razmišljati o masovnijem cijepljenju djece starije od 12 godina, odgovorila je potvrdno.

- Mi smo ustvari, čim je odobreno cjepivo za djecu u dobi od 12 do 15 godina, preporučili cijepljenje prvenstveno djece za koju mislimo da će cjepivo imati najznačajnije efekte, a to su djeca s kroničkim bolestima. Međutim, kasnije smo skupljajući dodatna znanja i podatke, ustvari proširili tu preporuku i na one koji nemaju kronične bolesti, ali se nalaze u okolnostima koje ih izlažu povećanom riziku. No definitivno sve analize koristi i rizika cijepljenja govore da se svako dijete, bez obzira na to ima li ili nema kronične bolesti, može cijepiti - poručila je.

Kaže kako epidemiolozi ne vole davati prognoze o tome kad će završiti vrhunac pojedinog vala epidemije jer ne znaju kako će se kretati krivulje.

- Ja se bojim da će te brojke još neko vrijeme biti visoke - istaknula je.

Covid i gripa

Objasnila je razliku između simptoma tzv. obične gripa i covida-19.

- Dužina bolesti je različita, kod covida-19 to duže traje. Što se simptoma tiče, tu je problem jer su simptomi vrlo slični - visoka temperatura, kašalj, poteškoće kod disanja, kratak dah, kod djece vrlo često gastrointestinalni simptomi. Komplikacije su česte, kod gripe su češće bakterijske infekcije, a kod covida-19 ugrušci krvi. Testiranje je jedini pravi alat da se razluči o čemu se radi - poručila je za HRT.

Još jednom je ponovila prednosti cijepljenja.

- Cijepljena osoba ima 8 do 10 puta manju šansu da se zarazi, 20 puta manju šansu da će završiti u bolnici, korist se još više povećava ako imate kronične bolesti ili ste stariji - kaže Kurečić Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 22:49