IZNAD OČEKIVANJA

Brojke demantirale katastrofičare: Ništa od ‘srpanjske rupe‘, imamo - ‘srpanjsku grbu‘!

Broj noćenja je na 81 posto ostvarenih prije pandemije, Poljaka i Čeha je i više nego rekordne 2019.
Gužva u splitskoj luci

Dojam da je na Jadranu sve puno, od restorana do smještajnih kapaciteta, kao i iznenađujuće dobre brojke za srpanj, zasad su odagnali dvojbe o tome hoće li i koliko biti uspješna turistička sezona.

Konačne srpanjske brojke, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici, bit će poznate u ponedjeljak kada će biti obrađen cijeli mjesec, ali dosad raspoloživi podaci upućuju na to da je broj noćenja bio 34 posto veći nego u istome mjesecu lani, dok je rezultat iz 2019. godine dosegnut u omjeru od 81 posto. Kada je riječ o dolascima, u Ministarstvu turizma navode kako su oni na razini od 77 posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Podaci iz sustava eVisitor govore da trenutačno u zemlji boravi oko milijun turista, od kojih je oko 855.000 inozemnih. "Na današnji dan 2019. godine u zemlji je bilo oko 1,100.000 turista, a 2020. godine oko 770.000 turista", preciziraju u HTZ-u, navodeći da najviše gostiju trenutačno ima Istra, slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, koji su gotovo izjednačeni, te Zadarska i Šibensko-kninska županija. Od inozemnih gostiju, najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca, Čeha...

Značaj cijepljenja

Dobri rezultati, navode u Ministarstvu turizma, posebno su vidljivi kod naših tradicionalno najvećih, ali i bližih tržišta. U odnosu na pretpandemijski srpanj 2019., s tržišta Austrije ostvareno je 99 posto noćenja, iz Slovenije 94 posto, iz Njemačke 87 posto, dok su domaći turisti na razini od 94 posto. No, kod nekih tržišta, ističu, zabilježen je i rast, pa je Poljaka, primjerice, 20 posto više nego u srpnju 2019., a Čeha tri posto. Kod smještajnih objekata, pak, u dosadašnjem dijelu srpnja rezultate najbliže onima iz 2019. godine imaju kampovi, s 87 posto noćenja, zatim objekti u domaćinstvu 81 posto te hoteli 77 posto. No, u Ministarstvu turizma napominju da "trenutačno najbolju popunjenost imaju hoteli i kampovi s pet zvjezdica: hoteli su na 93 posto srpnja iz 2019., a kampovi čak 100 posto".

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, nije iznenađen dobrim rezultatima jer su uglavnom u skladu s njegovim predviđanjem.

"Nakon što smo zakasnili dva, tri tjedna s predsezonom, srpanj je pokazao da smo spremni dočekali turističku sezonu, epidemiološki i turistički. Brojke su optimalne, smještajni objekti, od hotela i kampova do kuća za odmor, gotovo su na razini prije pandemije", kaže Ostojić, dodajući kako je i prije govorio da "ako se nešto po putu ne dogodi", rezultati ove godine bit će bliže 2019. nego 2020. Premda još nije sve gotovo, jer je za proglašenje uspješnosti sezone jednako važno i kakav će biti kolovoz, vjeruje da će tako i biti, pogotovo imajući u vidu najavu Njemačke da će se orijentirati na testiranja povratnika s godišnjeg odmora, za razliku od prošle godine kada je sezona u kolovozu bila naprasno prekinuta i uvedena je karantena.

"Situacija je ove godine ipak drugačija, dosta je ljudi cijepljeno, kako gostiju tako i nas kod kuće. Politika cijepljenja turističkih djelatnika ne samo da je dala rezultate u faktičkom smislu, nego je poslužila i u promotivne svrhe", napominje Ostojić.

Napise o tome kako su se neki turisti iz Hrvatske vratili zaraženi gleda u širem, financijskom i političkom, kontekstu jer se svi natječu za budžete turističkih gostiju.

Prihodi od turizma

Kako je proteklih mjeseci bilo dosta neizvjesnosti oko epidemiološke situacije u Europi i svijetu, razlikovale su se i domaće prognoze o tome kojim će se tempom oporavljati ekonomija, od oko pet posto do gotovo sedam posto. Među najvećim optimistima bio je HNB koji je sredinom srpnja najavio rast BDP-a od 6,8 posto. Jedan od važnih preduvjeta za to bila je upravo pretpostavka da će prihodi od turizma biti na razini 70 posto ostvarenih u 2019. godini. Lanjski podaci pokazali su da su prihodi od putovanja i turizma iznosili 4,8 milijardi eura i bili su 54,3 posto manji nego u 2019. kada su dosegli 10,5 milijardi eura. Ako se ostvare optimistične prognoze da bi prihodi mogli biti na razini od 70, pa i 80 posto onih ostvarenih u godini prije pandemije, znači da bi ove godine mogli premašiti iznos od osam milijardi eura.

No, sve su prognoze vrlo osjetljive na epidemiološku situaciju, pa HNB ima i manje optimistične scenarije. Ako dođe do problema zbog jačanja pandemije i novih restriktivnih epidemioloških mjera pa prihod od turizma padne ispod očekivane razine od 70 posto razine, pojasnio je nedavno guverner HNB-a Boris Vujčić, bit će sporiji i rast BDP-a. Primjerice, ako bi bio na razini od 50 posto pretpandemijske razine, "to bi već spustilo stopu rasta BDP-a na 4,8 posto".

Bakić: Ove godine imamo 'srpanjsku grbu'

Zadovoljan turstičkim rezultatima poduzetnik Nenad Bakić pozivajući se na podatke MUP-a te je ponudio ‘graf dana' prema kojem su kumulativni neto ulasci stranaca (umanjeni za izlaske) „noćas" premašili 500.000, što znači da ih je toliko bilo više nego krajem lipnja.

To je značajno više, ne samo od prošle godine nego i rekordne 2019., ističe Bakić, iako je ukupno stanje još manje, jer smo u 2019. ušli s većim stanjem u lipnju.

Tzv. 'srpanjska rupa' s kojom se često šalimo, navodi na kraju svog posta objavljenog na Facebooku, jest stvarni fenomen, iako je taj mali neto izlazak bio povod katstrofičarima da uvijek najavljuju propast sezone, ali: „Ove godine imamo srpanjsku grbu!“, zaključuje Bakić, što doživljava kao potvrdu ispravnosti svojih epidemioloških prognoza i projekcija, pa se i zahvaljuje turističkim radnicima koji su ih pratili.

image
Kumulativni neto ulasci stranaca od 1.7.

Ministarstvo turizma: U srpnju 3,7 milijuna turista posjetilo Hrvatsku

O srpanjskim turističkim brojkama u nedjelju su se priopćenjem oglasili i iz Ministarstva turizma u kojem su potvrdili da je Hrvatsku tijekom ovog mjeseca posjetilo 3,7 milijuna ljudi.

- U Hrvatskoj je u srpnju 2021. godine ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u srpnju ove godine ostvareno je 80 posto dolazaka i 81 posto noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva.

- Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (6,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (4,7 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (4,7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4,3 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (1,9 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,5 milijuna). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja u srpnju ostvareno u Rovinju (909.000 tisuća), Viru (856.000) i Poreču (734.000). Gledano prema tržištima, u srpnju najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (4,4 milijuna), Slovenije (3,7 milijuna), Poljske (2,4 milijuna), Češke (2 milijuna) i Austrije (1,9 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, otkrivaju iz Ministarstva turizma.

- Dosadašnji rezultati u 2021. godini pokazatelj su kako unatoč pandemiji, uz dobru pripremu i suradnju svih dionika u turizmu, ali i šire, Hrvatska može biti sigurna i uspješna turistička destinacija. Trendovi su veoma dobri i odlična su najava za kolovoz i posezonu. Naime, u posljednjem tjednu srpnja ostvarili smo rezultate koji su 90 posto onih koji smo imali u srpnju rekordne 2019. godine. U samom srpnju ove godine s nekih tržišta kao što su Poljska i Češka ostvarujemo rezultate čak i bolje nego li u srpnju 2019. godine. To nam daje za pravo da budemo optimistični, ali i oprezni i odgovorni, pridržavamo se epidemioloških mjera te time održavamo status najsigurnije destinacije na Mediteranu, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Iznimno dobri rezultati i trendovi turističkog prometa u srpnju, ali i dosadašnjem dijelu godine posljedica su vrlo dobre pripreme sezone od strane cjelokupnog turističkog sektora, ali i činjenice da je naša zemlja najsigurnija turistička destinacija na Mediteranu. U odnosu na rekordnu 2019. godinu trenutno se nalazimo na oko 63 posto rezultata, a najave za kolovoz, ali i rujan su također vrlo dobre. Međutim, daljnji će tijekovi i rezultati ponajviše ovisiti o nama samima i epidemiološkoj situaciji u zemlji pa i ovom prilikom pozivamo sve na daljnje odgovorno ponašanje i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera kako bi osigurali nesmetano odvijanje turističkog prometa u tjednima koji su pred nama, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 6,3 milijuna dolazaka i 36,9 milijuna noćenja, odnosno čak 51 posto više dolazaka i 39 posto više noćenja nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (6,8 milijuna), Slovenije (5,2 milijuna) i Poljske (3,3 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (10,3 milijuna), Primorsko-goranskoj (6,8 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (6,6 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 1,6 milijuna noćenja, Poreč (1,2 milijuna) i Vir (1,1 milijun), zaključuje se u priopćenju Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:28