STANJE EPIDEMIJE

Brojke novozaraženih još uvijek relativno prihvatljive, ali ipak rastu, blago porastao u broj hospitaliziranih

Polako raste i broj onih koji se liječe u bolnicama, i jučer ih je bilo 190, a od toga na respiratoru su bila 22 pacijenta
 Boris Kovačev/Cropix

Kao i obično ponedjeljkom, broj pozitivnih na koronu manji je negoli tijekom ostatka tjedna, pa su tako zabilježena 44 nova slučaja covida-19. Među 3909 testiranih, pozitivnih je bilo jedan posto.

Polako raste i broj onih koji se liječe u bolnicama, i danas ih je bilo 190, a od toga na respiratoru su bila 22 pacijenta, dok je jedna osoba preminula. Premda su brojke novozaraženih još uvijek relativno prihvatljive, one ipak rastu, što pokazuje usporedba s onima u posljednja četiri tjedna, odnosno od polovice srpnja. Tako je, primjerice, 12. srpnja, također u ponedjeljak, bilo 15 novozaraženih, ili triput manje nego danas. U bolnicama je, pak, bilo gotovo upola manje pacijenata, kao i onih kojima je trebao respirator.

Brojke su veće i u odnosu na prije tjedan dana, kad je zabilježeno 29 novozaraženih i 156 hospitaliziranih. Te brojke pokazuju da su zahtjevi nekih lokalnih dužnosnika za popuštanjem mjera neutemeljeni ako se želi nastaviti sezona i nakon 15. kolovoza. Naime, dok dalmatinske županije uvjeravaju da "korone ne bi bilo više i da kafići rade duže od ponoći", u Istri, gdje boravi najviše turista, o tome ni ne razmišljaju, svjesni da jedino dobra epidemiološka situacija jamči da će turisti i dalje za odmor birati Hrvatsku.

Nažalost, cijepljenje je i dalje "na odmoru" pa je tako u nedjelju cijepljeno samo 1465 građana, od kojih tek trećina prvom dozom. Puževim korakom Hrvatska je došla na 41 posto cijepljenih svih građana, odnosno 49 posto odraslih. Cijepljenje je završeno za samo 1,517.761 građana. Najviše zabrinjava da je samo polovica starijih od 80 dobila cjepivo, ali i to da su građani dalmatinskih županija, prema interaktivnoj karti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u prosjeku 10 posto manje cijepljeni od ostatka Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:29