VILI BEROŠ

‘Brojke padaju, ali nema popuštanja! Propusnice? Ispravit ćemo ranije pogreške‘

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon sjednice Znanstvenog savjeta
Vili Beroš
 Zeljko Puhovski/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije nakon sjednice Znanstvenog savjeta. Bila je to prva sjednica nakon potpisivanja apela 26 znanstvenika, među kojima je bilo i pet članova Znanstvenog savjeta Vlade

- Ako današnje brojeve kompariramo s prošlotjednima, to je ipak značajnije manja brojka, rekao je Beroš ponovivši brojeve koje je ranije objavio Stožer.

- Svi smo naglasili da je važno razgovarati, razmjenjivati spoznaje. I danas smo čuli puno toga novoga. Zadovoljan sam da Znanstveni savjet i dalje plovi ovim uzburkanim vodama, rekao je Beroš.

- Svi su suglasni da je nove mjere potrebno donijeti. Svi se slažu i da je ovaj durgi val teži i izazovniji od prvog. Bilo je govora o tome da je ova bolest vrlo čudna i da svi infektolozi sada uočavaju njezine dvije faze - početnu, koja je infektološkog karaktera, virusna, te drugu, gdje se radi o imunološkoj bolesti, odnosno određenom imunološkom odgovoru na čitav niz elemenata, rekao je ministar.

Beroš kaže i da su neki znanstvenici istaknuli razorne ekonomske posljedice koje je izazvala ova bolest.

Rekao je da je s epidemiološkog aspekta najlakše sve zatvoriti, pa dodao kako Vlada i Stožer promišljaju o balansu između mjera i ekonomskih aktivnosti.

Razgovarali su, kaže, i o trendovima u okolnim zemljama, a svaka zemlja ima svoj odgovor na krizu.

Novinari su Beroša pitali što će donijeti uvođenje propusnica kad je na proljeće izdano više od 900.000 njih.

- Ako se bude nešto i donosilo, to će biti na županijskom nivou. Sutra ćete sve čuti, ne mogu više reći. Ono što mudri ljude čine, uče na svojim ranijim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto. Ako se ograničenje kretanja i uvede, sigurno je da će se ispraviti propusti od ranije, izjavio je Beroš.

- Cilj mjera se sprječavati nepotrebna druženja. Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire, kazao je Beroš odgovarajući na pitanje hoće li se za blagdane ograničiti druženja članova iz najviše dva kućanstva.

Nije se, tvrdi Beroš, razgovaralo o tome tko je odgovoran za trenutnu situaciju.

Primorac: Cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego zaštite pučanstva

Član savjeta Dragan Primorac kazao je da su na sastanku otvorili pitanje kako građanima objasniti vrlo kompleksan jezik genetike kako bi s povjerenjem krenuli prema cjepivu. "Pitanje je prave komunikacije prema građanima, to je jedini način da možemo uvjeriti ljude u zemljama gdje cijepljenje neće biti obvezno, da oni shvate da je to pitanje odgovornosti svih nas", kazao je.

Ističe da cijepljenje nije pitanje osobnog hira, nego pitanje cijelog hrvatskog pučanstva. Upozorio je da se, ako se ne postigne procijepljenost pučanstva, neće ispuniti željeni cilj zauzdavanja epidemije. Kaže i da se o postotku cijepljenih u pučanstvu, kako bi se stekao kolektivni imunitet, vode prijepori, ali govori se da je dovoljno postići 60 do 75 posto procijepljenosti populacije.

"U svakom slučaju, određena procijepljenost će zaustaviti širenje virusa. Zadnje studije i rezultati koji još nisu objavljeni, kažu da će procjepljivanje populacije trajati dulje od šest mjeseci", poručio je Primorac.

Upitan je li sigurno da će Hrvatska pribaviti dovoljne količine cjepiva, Primorac je kazao da će nabavka cjepiva biti test kredibiliteta Europske unije,  jer svaka članica EU-a ima potpuno jednaka prava i nema šanse da se može dogoditi da tu Hrvatska bude deficitarna.

Kaže i da su sva pitanja oko sukoba interesa članova Znanstvenog savjeta riješena dodavši da će članovi potpisati izjavu koju priprema Ministarstvo zdravstva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. veljača 2021 13:04