EPIDEMIOLOGINJA MAYER

‘Brojke su bolje nego lani, 4. val sigurno će biti kraći i blaži! Covid potvrde? Ništa vam u životu nije sigurno‘

‘Naravno da je cijepljenje, uz pridržavanje mjera, nama jedini spas. Jedno bez drugog ne ide‘, rekla je Mayer
Dijana Mayer
 Ronald Gorsic/Cropix

U Hrvatskoj bilježimo porast novih slučajeva zaraze koronavirusom, a veći je broj i hospitaliziranih osoba te pacijenata na respiratoru. No, iako brojevi rastu, situacija je, čini se, daleko od alarmantne.

- Te brojke koje sada imamo jesu povećanje u odnosu na prošli tjedan, ali ako gledamo isti period prošle godine - brojke su puno bolje, zahvaljujući i suradnji građana i pridržavanju mjera, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u Studiju 4.

- I upravo zahvaljujući novostečenim navikama taj četvrti val koji je sada na početku će sigurno biti blaži i kraće će trajati. Naravno, ako ćemo imati zadovoljavajući odaziv na cijepljenje, poručila je Meyer.

Rekla je i da je 50 posto cijepljenih "u redu brojka", ali da ta brojka mora biti viša, te da je ispod očekivanog.

- Naravno da je cijepljenje, uz pridržavanje mjera, nama jedini spas. Jedno bez drugog ne ide, poručila je Mayer.

Istaknula je kako cijepljene osobe imaju puno blaže simptome i brže se oporavljaju.

- A da ni ne kažem da ni ne završe u bolnici, odnosno, nije im potrebna hospitalizacija, nego se to može riješiti kod kuće, odnosno u ambulantama, rekla je Mayer.

Na pitanje koliko se kod covid-potvrda uzima u obzir situacija da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu, Mayer je odgovorila kako ništa u životu nije sto posto sigurno.

- Potvrda nam je samo znak da smo se cijepili. Potvrda nam je ulaznica na određena događanja. Naravno, i na događanjima se očekuje da ljudi ipak održavaju razmak, da paze, da dezinficiraju ruke, rekla je Mayer.

Naglasila je da cijepljeni mogu prenositi bolest, ali u puno manjoj mjeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 05:40