PROCURILA PREPISKA

BROJNE REAKCIJE NAKON OBJAVE MAILOVA MARTINE DALIĆ Ministar Marić: 'Znam za sebe osobno, nikad nikome ne otkrivam ili dajem informacije'

 
Zdravko Marić
 Marko Todorov / Hanza Media

Ministar financija Zdravko Marić nalazi se u Jordanu gdje prisustvuje godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), no i u dalekom Jordanu nije mogao izbjeći pitanja o mail prepisci Martine Dalić oko Agrokora, a u kojima se spominje i on sam.

- Ja sam samo kratko uspio vidjeti tu vijest, ne bih ništa komentirao oko toga vezano za te mailove niti mogu ništa više reći oko toga. Nedavno sam bio na Povjerenstvu za sukob interesa i za mene je ta priča dobrim dijelom završena, rekao je Marić za N1.

- Nisam pravnik, znam za sebe osobno, nikad nikome ne otkrivam niti sam ikome dao informacije. Na Povjerenstvu sam morao iznositi određene detalje s jednog sastanka užeg državnog vrha, ali mimo toga, ja nikad nikome ne otkrivam bilo kakve detalje. O ovome ostalom nemam nikakvih komentara, rekao je Marić.

- Ja sam na samom početku kad su se događale stvari bio malim dijelom i vrlo brzo sam se isključio iz komunikacije, pa nemam nikakve komunikacije niti saznanja oko toga', rekao je Marić.

Ubrzo su stigle i reakcije oporbenih političara.

- Sada je potpuno jasno tko je, zašto i s kojim namjerama pisao Lex Agrokor. Pisali su ga upravo oni koji su se od njega besramno obogatili. Vlasnici i predsjednici brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda tajno su radili za Vladu na pripremi zakona i izvukli osobnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savjetničkih kuća, iz Todorićeve bivše tvrtke u posljednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Pisali su ga način da sami sebi pogoduju. Konačno je stigla potvrda da je preko Martine Dalić Vlada štitila kriminal u Agrokoru. Potvrdilo se upravo ono na što smo mi u SDP-u upozoravali. Pozivamo sve mjerodavne institucije da hitno reagiraju, utvrde činjenično stanje i sukladno tome postupe u skladu sa zakonskim propisima, napisao je šef SDP-a Davor Bernardić na Twitteru.

- Ovo je šokantno, bila je prva reakcija SDP-ovog Gordana Marasa na objavu vijesti o mailovima Martine Dalić.

- Šokiran sam načinom rada potpredsjednice Vlade. To je čisti dokaz da je Martina Dalić izvukla cijeli tijek rješavanja problema iz sustava, iz vlade, i zajedno sa svojim prijateljima, poznanicima radila na tome... Pozivam državnog odvjetnika da odmah stupi u akciju, a premijer treba razriješiti ministricu koja je kompromitirala i njega i cijelu državu. Jesmo li mi država ili smo hajdučija?', kazao je Maras za N1.

Stigla je i reakcija čelnika Mosta Bože Petrova.

- Prvenstveno moram reći da ono što je izašlo govori o onome što je Most tvrdio cijelo vrijeme, da je sve vodila Martina Dalić sa ljudima od svog povjerenja. Kako je došlo do kreiranja ovog tima, treba pitati Martinu Dalić. Što se tiče vjerodostojnosti izjava iz Vlade, ista je ta vlada i njihovi ministri prije pola godine Povjerenstvu za sukob interesa iznosila jednu verziju da bi ministar financija nedavno pobio sam sebe, kazao je Petrov te naglasio dav treba otići cijela Vlada.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor s konferencije za novinare poručio da mu se "ne sviđa korespondencija ministrice Martine Dalić", a koji pokazuju da su oni koji su s njom pisali lex Agrokor kasnije i angažirani u provedbi tog zakona.

Na pitanje treba li Dalić podnijeti ostavku, Kosor koji je dio vladajuće većine odgovorio je da to treba pitati premijera Andeja Plenkovića te je najavio treću tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo o Agrokoru u lipnju.

Istaknuo je kako "stalno zaboravljamo da je glavni krivac za stanje u Agrokoru Ivica Todorić, ali korespondencija ministrice Dalić i priprema dokumenata u tajnosti apsolutno nije prihvatljiva". "Ima li u tome elemenata neke odgovornosti, presudit će neka druga tijela, sigurno neću ja tome suditi", kazao je Kosor. "No, kao što sam bio jasan oko Ramljaka, mislim da sam i sada jasan", naglasio je Kosor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:40