NATJERAO IH SUD

Brojni korisnici HT-a ovih dana dobili iznenađujuće poruke: ‘Ukidamo opciju ‘Stream to go‘‘

Stream to go‘ usluga ukida se sukladno presudi Suda Europske Unije kojom se zabranjuje pružanje usluga bez potrošnje interneta

Hrvatski Telekom

Brojni korisnici HT-a ovih su dana počeli dobivati poruke operatera u kojima ih obavještava kako im je deaktivirao opciju ‘Stream to go‘ u sklopu koje su mogli streamati sadržaj bez trošenja podatkovnog prometa te kako će im se odsad nadalje za tu uslugu, ukoliko nisu spojeni na wi-fi, "trošiti impulsi".

- ‘Stream to go‘ usluga ukida se sukladno presudi Suda Europske Unije kojom se zabranjuje pružanje usluga bez potrošnje interneta - stoji u obavijesti koja je mnoge zbunila.

Kako su pojasnili iz HT-a, presuda je donesena u rujnu 2021. godine i njome je utvrđeno da je pružanje takozvane ‘zero rate aplikacije‘ zabranjeno sukladno Uredbi EU o mrežnoj neutralnosti.

‘Zero rate aplikacija‘, naime, podrazumijeva pojavu kad internet operater potrošaču daju mogućnost da unutar određene tarife koristi neke dodatne usluge koje nisu uračunate u obračun te na taj način povećava atraktivnost svoje ponude u odnosu na druge operatere ili tarife.

Sude Europske Unije, međutim, zaključio je kako su takve aplikacije u suprotnosti s obvezom operatera da podatkovni i drugi promet omogućavaju bez diskriminacije zbog čega je praksa ukinuta, a operateri prisiljeni promjeniti svoje poslovanje.

- Slijedom ove presude, svi operatori unutar EU su obvezni prestati s omogućavanjem aplikacija bez obračuna internetskog prometa unutar tarifa koje prodaju. U skladu s tim i HT je učinio isto pa aplikacije bez potrošnje interneta do kraja 2022. godine prestaju biti dostupne na svim tarifama Hrvatskog Telekoma, o čemu je HT pravovremeno informirao svoje korisnike. Korisnici će i dalje moći koristiti predmetne aplikacije, no uz standardnu potrošnju internetskog prometa koji je uključen u njihovu tarifu - pojasnili su iz HT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:19