SVEČANOST U TIVTU

Brojni uglednici na otvorenju izložbe Bokeljski Hrvati: ‘Hrvate iz Boke trajno ću nositi u srcu‘

Ovaj projekt je zalog da će se o budućim generacijama Hrvata u Boki govoriti i truditi se da i oni ostanu na ovim prostorima, rekla je Sanja Putica
Doris Deković, Boris Bastijančić, Lepa Galeb Roskopp i Sanja Putica
 Krsto Vulović

Izložba Bokeljski Hrvati 2021 otvorena je u Porto Montenegru u crnogorskom gradu Tivtu. Portreti bokeljskih Hrvata s porukama u tehnici kolaža djelo su fotografa Krste Vulovića i Filipa Popovića te grafičkog dizajnera Pere Vojkovića. Oni nose emotivne poruke koje su most prema budućnosti i boljem razumijevanju dvaju naroda.

- Ovaj projekt nastavlja njegovati hrvatski nacionalni, kulturni, jezični i vjerski identitet istodobno afirmirajući dobrosusjedske odnose Crne Gore i Republike Hrvatske. Podrška dvaju predsjednika svjedoči velikom značaju ovoga projekta. Uvjerenja sam da će projekt nastaviti živjeti i biti razlog naših novih okupljanja u godinama pred nama, izjavio je Boris Bastijančić, posebni savjetnik predsjednika Crne Gore.

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata, pod kojim se održava izložba, održava se pod pokroviteljstvima predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a uz podršku Ministarstva kulture i medija republike Hrvatske te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

image
Zvonimir Deković
Krsto Vulović
image
Veseljko Grubišić
Krsto Vulovic
image
Sanja Putica
Krsto Vulovic

- Ovo je četvrta godina projekta te sam od samih početaka imao priliku gledati stvaranje ove zaista divne i korisne kulturno – edukativne priče. Četiri i pol godine sam veleposlanik u Crnoj Gori i naučio sam puno o Hrvatima Boke. Znam da ću ih trajno nositi u srcu, o njima ću pričati, ali i pisati. Ovim putem zahvaljujem svima koji su uključeni u ovaj projekt i rade na povezivanju dvaju naroda. Zahvalan sam i sretan što imamo priliku svjedočiti i sudjelovati na ovome zaista vrijednom i posebnom projektu, izjavio je NJ.E. Veselko Grubišić, ambasador RH u Republici Crne Gore.

Posebno zanimljivo i emotivno bilo je vidjeti aktere ove izložbe koji su spremno i veselo pozirali pored svojih portreta, a među njima su: profesorica Vanda Babić Galić, svećenik Kotorske biskupije Don Robert Tonsati, pomoćnica ravnatelja i profesorica matematike u kotorskoj osnovnoj školi Dijana Milošević, predsjednik Hrvatskoj nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković, urednica na radiju Dux Tanja Grabić, legendarni vaterpolist i zlatni olimpijac Mirko Vičević, a uz njih izložba pokazuje portrete i: demografa, profesora i pročelnika Odjela za sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Roko Mišetića, bivše Miss Hrvatske i uspješne poslovne žene Ivane Petković Čevra, istaknutog hrvatskog odvjetnika Borisa Šavorića te učenika Karla Schuberta i Doris Deković.

image
Niša Saveljić
Krsto Vulovic

image
Vanda Babić
Krsto Vulovic

image
Toni Dabinović i Ranko Vučinić
Krsto Vulovic

- Ovaj projekt je zalog da će se o budućim generacijama Hrvata u Boki govoriti i truditi se da i oni ostanu na ovim prostorima, a da će Hrvatska biti podrška u svemu tome što oni trebaju. Entuzijazam Tonija Dabinovića i njegova tima je dokaz da pojedinac svojom kreacijom i upornošću može ustrajati na ovakvom jednom projektu i pokazati da je jedino suradnjom na kulturnom, edukacijskom i političkom planu to moguće – izjavila je ambasadorica projekta Sanja Putica.

Projekt Putevima bokeljskih Hrvata održava se u kontinuitetu posljednje četiri godine. Cilj projekta je kulturna razmjena između dviju država, bolje međusobno razumijevanje i bolja suradnja dvaju naroda. Donatori projekta su: HEP - Hrvatska elektroprivreda, Porto Montenegro te hotel Regent Porto Montenegro.

- Za nas kao najmanju zajednicu u Crnoj Gori jako je bitno da su pokrovitelji ovakve manifestacije predsjednici dvaju država. Čuli smo afirmativne poruke o hrvatskoj zajednici i o potrebi dvaju država da očuvaju ovu našu najmanju zajednicu koja se nalazi u Crnoj Gori, a koja je zaista blago, zaključio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

image
Jasminka Lončarević
Krsto Vulovic
image
Lepa Galeb Roskopp
Krsto Vulovic
image
Marijan Baneli
Krsto Vulovic
image
Milidrag Janjić
Krsto Vulovic
image
Mirko Vičević
Krsto Vulovic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:21