MIZERNI POMACI

Brojni upitnici oko Paladinina tima: Doveo je tri nova imena, pod upitnikom Hanžek, Šantek, Uhlir...

Zasad nije poznato što planira s pozicijom ravnatelja Fonda za obnovu koji nakon ostavke Damira Vanđelića još nije dobio novo lice

Željko Uhlir, Gordan Hanžek, Ivan Paladina, Sanja Jerković i Damir Šantek

 Cropix

Novi ministar graditeljstva Ivan Paladina u Ministarstvo je doveo Sanju Jerković, bivšu zagrebačku pročelnicu Ureda za strategijsko planiranje i razvoj iz vremena Milana Bandića, koja je od ponedjeljka na poziciji njegove glavne savjetnice. Također je u svoj kabinet doveo tajnicu, a i arhitekticu Ivu Hudan koja bi ubuduće trebala biti najviše angažirana oko obnove na Banovini. Za komunikaciju s Fondom za obnovu ministar je angažirao Ivanu Burcar Dunović.

Ovaj tjedan raspisan je, doznajemo, i natječaj za poziciju ravnatelja Fonda za obnovu koji nakon ostavke Damira Vanđelića još nije dobio novo lice. I dalje ga vodi v.d. ravnateljica Snežana Penović koju, neslužbeno doznajemo, ministar ubuduće vidi u svom timu. Ona se javila na posljednji natječaj, ali je isti u međuvremenu bio poništen. Pitali smo ministra Paladinu nekoliko dana nakon njegova imenovanja planira li raspisati novi i tad nam je odgovorio:

- O natječaju za izbor ravnatelja Fonda za obnovu treba odlučiti Upravno vijeće. S obzirom da sam tek nedavno imenovan predsjednikom Upravnog vijeća od strane Vlade, u narednim ću danima inicirati donošenje odluke po ovom pitanju.

image

Sanja Jerković

Zeljko Puhovski/CROPIX

U njegovu resoru, naime, ima još upitnih kadrovskih rješenja, pa je i legitimno pitanje hoće li novi ministar na čelu tvrtke Državne nekretnine, koja je također u njegovu resoru, zadržati šeficu Renatu Sabo koja se nedavno našla usred skandala s obnovom stana kojim se koristi Zvonimir Frka Petešić. Ni državni tajnik Željko Uhlir nije bez afera iz prošlosti, dok državni tajnik Gordan Hanžek predvodi obnovu na Banovini koja se isto tako nije pokazala naročito brzom, iako su u posljednje vrijeme vidljivi neki pomaci na bolje.

image

Željko Uhlir

Davor Pongracic/Cropix

Isto tako upitno je i koliko je sigurna pozicija ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka, kojega imenuje Vlada, ali usko surađuje i sa samim Ministarstvom. Ravnatelja Šanteka, naime, prati priča i o tome da je Državna geodetska uprava nastavila poslovati s tvrtkom Geosoft, iako ga je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još 2019. kaznilo jer je donosio odluke o odabiru te tvrtke na čijem čelu je njegov vjenčani kum. No i u svibnju 2020. DGU je sklopila novi ugovor s tom tvrtkom, međutim u međuvremenu je taj ugovor istekao.

image

Gordan Hanžek

Marko Todorov/Cropix

Treba podsjetiti da je Vlada lani usvojila više od tri milijarde kuna "težak" desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera oko 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta diljem Hrvatske. Za taj posao 2021. godine je samo 20-ak tvrtki u nas bilo ovlašteno za taj posao.

image

Damir Šantek

Ranko Suvar/CROPIX

Slučajno ili ne, na stranicama Ministarstva graditeljstva novi je ministar Paladina objavio imena gospodarskih subjekata s kojima se ne može poslovati radi njegove povezanosti s njima, a među njima se našla i tvrtka naziva Construction & Development Solutions d.o.o. za usluge na čijem čelu je Luka Paladina, koji se svojedobno pojavljivao i kao predstavnik tvrtke Avenue ulaganja, a koji je mlađi brat ministra Paladine.

image

Ivan Paladina

Marko Todorov/CROPIX

Ta tvrtka je registrirana u listopadu prošle godine, a jedna od prvih djelatnosti za koju je registrirana je djelatnost snimanja iz zraka, međutim, doznajemo da se tvrtka nema namjeru baviti tom vrstom posla već razvojem projekata i nadzorom visokogradnje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:12