NAKON BURNE RASPRAVE

BRUNA ESIH ODGOVORILA PREMIJERU KOJI KAŽE DA JU JE ON STVORIO 'Mogu ja i bez HDZ-a, gospodine Plenkoviću'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon žestoke rasprave s premijerom Andrejem Plenkovićem tijekom saborskog aktualca, Bruna Esih, čelnica stranke Nezavisni za Hrvatsku osvrnula se na premijerove riječi 'da ju je on stvorio'.

'Ne bih ulazila u to tko je koga stvorio. Plenković, koji je u životu, pa i u HDZ-u, došao na gotovo, ne može razumjeti što znači stvarati stranku od početka. Besmisleno je da već toliko puta ponavlja da sam bila na listi HDZ-a. To je nepobitna činjenica, ali činjenica je i da sam bila na 11. mjestu te liste i da nije bilo šanse da bez izravne podrške uđem u Sabor. Ušla sam preko deset i pol tisuća glasova i to je bio toliko dobar rezultat da me i sam premijer Plenković, koji me se sada javno odrekao, pohvalio. Nije baš ni da nije znao o kome se radi.

Nakon parlamentarnih izbora bio je toliko oduševljen da mi je ponudio da se učlanim u HDZ, to se ne radi ako nemate ozbiljne planove s nekim. Ja sam svoj rezultat i bez HDZ-a ponovila. Svoje sam glasove opravdala i u Zagrebu gdje sam osvojila preko 36.000 glasova. Znamo kako tu stoji netko tko se naziva desnicom. Mogu ja i bez HDZ-a, gospodine Plenkoviću!', poručila je Esih, a na pitanje pripada li njezina stranka ekstremnoj desnici, odgovorila je da niti jedna njezina izjava ne opravdava takvo što, prenosi N1.

Aktualno stanje u HDZ-u i aferu oko curenja informacija i prije provedene istrage nazvala je opasnim radnjama, a HDZ za nju nije ni ljevica ni desnica, kaže, već je, zajedno s HNS-om, trgovačko društvo u kojem vladaju interesi, zbog čega u tim strankama, smatra Esih, nema mjesta za ideologiju.

'Ovo sad je vrlo loša situacija, ali možda i dobrodošla. Svi dobro znamo i pričamo u kuloarima, ali sad je jasno da postoji "duboka država". Postoji država u koju vjerujemo, postoji politika, a ja tvrdim, a dokaz je i ova afera, da su sve te institucije i velika većina ljudi paravan za zločinačke poslove. Iz tog ćemo zagrljaja izaći samo ako svi iz tih struktura nestanu s političke scene', kaže Esih.

Na pitanje je li u tijeku obračun premijera s Milijanom Brkićem, Esih odgovara kako 'međusobni obračun nikad nije jednosmjeran'.

'Vrlo mi je zanimljiv podatak da se Varga kad je uhićen pozvao na Gordana Jandrokovića. On navodno ne pripada Brkićevoj struji. Zašto se onda Varga poziva na Jandrokovića? Mislim da su njegove usluge koristili mnogi. Tužno je da što je on jedan od mnogih koji obavljaju te usluge...', kaže Esih.

Osvrnula se i na optužbe ministra Lovre Kuščevića, koji je za nju rekao da drugima prebrojava krvna zrnca. Kaže da joj takvo što nikad nije palo na pamet, a o Kuščeviću kaže:

'Kuščevića sam u Saboru pozdravila s "Hvaljen Isus i Marija" da ga podsjetim na ono što on smatra da jest. Tako se pozdravlja sa zastupnicima. Ne smatram da je njegova uloga u zadnje vrijeme bila u skladu s tim pozdravom. Ne smatram ni da je moje pitanje bilo bezobrazno. Bilo je provokativno, nipošto bezobrazno. Što se tiče Kuščevića, on je ovih dana volio nazivati nas populistima. Htjela bih reći da mi nismo stranka koja se bavi demagogijom', rekla je Bruna Esih za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 16:33