POLITIČKI ISKORAK DESNICE

BRUNA ESIH REGISTRIRALA STRANKU U podulji naziv stavila svoje i Hasanbegovićevo ime, evo kako će stranka biti ustrojena, tko će imati koju funkciju...

 Željko Puhovski / CROPIX

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović - Neovisni za Hrvatsku bit će nova stranka na hrvatskoj političkoj pozornici. Osnovana je 1. lipnja, a 2. lipnja već je Ministarstvu uprave predan zahtjev za registraciju.

Bruna Esih je predsjednica stranke, Hasanbegović politički tajnik, stranka nema dopredsjednika nego samo predsjedništvo.

Iako su u stranci razmišljali o mnogim drugim nazivima, imena najistaknutijih predstavnika desnice u Hrvatskoj stavljena su u ime stranke očito kako bi bili prepoznatljivi u svim izbornim jedinicama.

Hasanbegović i Esih vjerojatno su procijenili da će izvanredni izbori doći mnogo prije pa su se stavljajući svoja imena u naziv stranke zbog prepoznatljivosti poslužili trikom koji je svojedobno izveo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Budući da se zbog izbornog zakona ne može biti nositelj liste u svim izbornim jedinicama i dijaspori, Bandić je na sličan način postupio kada je u ožujku 2015. osnovao svoju stranku.

Bruna Esih u srijedu je propast pregovora s HNS-om nazvala HDZ-ovim javnim sramoćenjem vrha HDZ-a i njihovih birača i baze te otkrila da s Plenkovićem nije razgovarala oko podrške Vladi.

- Vidjet ćemo kakve su mogućnosti, možda danas netko izađe i kaže da idemo na nove izbore - rekla je.

Esih je rekla i da predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nije imao nikakvu namjeru surađivati s njima jer je sada, kako kaže, potpuno jasno da je dogovor s HNS-om trebao biti završen.

- Sada nastupa posve nova situacija i moram se konzultirati s ljudima iz svoje stranke koju smo stavili u proceduru osnivanja - rekla je Esih.

Ponovila je da je suradnja HDZ-a i HNS-a apsolutno neprirodna i da je njezin uvjet za potpis Gordanu Jandrokoviću bio da se ne ide u suradnju s HNS-om.

- Tada sam bila samostalna zastupnica, sada više nisam. Krenuli smo kao nova politička opcija i sada kada govorim i iznosim svoje stavove, onda to radim i u ime svoje stranke - rekla je Esih.

O novim uvjetima HDZ-u nije željela govoriti. Dodala je samo da neće tražiti fotelje.

- Ako i sjednemo na pregovore i razgovore, naše se pozicije apsolutno mijenjaju. Uz jamstvo koje sam tražila kada sam davala potpis za predsjednika Sabora, sada bi se uvjeti u potpunosti mijenjali. Ti uvjeti bit će veći i ambiciozniji, ali ne u smislu davanja fotelja. To nam nikada nije bilo ni sredstvo, ni cilj jer smo se već prije mogli pobrinuti za takve stvari, a ne ići u samostalnu bitku - rekla je Esih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2022 13:24