NENAMJENSKO TROŠENJE

Bruni Orešaru i petorici kaznene prijave za Uzor

 Goran Mehkek/CROPIX

SPLIT - Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske podigao je kaznene prijave protiv Bruna Orešara i još petorice odgovornih osoba trgovačkih društava Uzor d.d., Tekstil Uzor d.o.o. te Jadrankamen d.d. iz Pučišća zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela kojima su za iznos od 23 milijuna i 570 tisuća kuna oštetili te tvrtke, državni proračun, Ministarstvo gospodarstva, fondove, zaposlenike tvrtki i članove sindikata.

Uz Orešara (44), kaznene prijave podnesene su protiv Denisa K. (35) iz Zagreba, Marka T. (55) i Velibora J.(48) iz Splita, Erwina T. (36) državljanina Austrije, i Tea M. (53) iz Solina. Šteta koju su počinili uključuje i 1,2 milijuna kuna poticaja dobivenih od Ministarstva gospodarstva koje su nenamjenski potrošili, ne isplaćujući ni plaće radnicima, kao ni poreze i doprinose.

U razdoblju od 2006. do 2011. godine, Orešar kao predsjednik Jadrankamena i članovi Nadzornog odbora te tvrtke Erwin T., te Velibor J., zajedno s Markom T. i Teom M. donosili su odluke i zaključili više ugovora kojim je tvrtka Uzor dala Jadrankamenu zajam od 7,9 milijuna kuna, a do povrata novca nikada nije došlo već je dug pokriven fiktivnim ugovorima o preuzimanju duga.

Nadalje, Marko T. inače bivši direktor Uzora i Tekstil Uzora protekle godine nije uplaćivao poreze i doprinose zaposlenicima društva, čime im je uskratio prava iz mirovinsko-invalidskog osiguranja u iznosu od 12 milijuna i 630 tisuća kuna. Direktor je također s Denisom K. iz Zagreba, odgovornom osobom tvrtke Grizmo promidžbe, zaključio ugovor o marketinškoj suradnji i neosnovano mu platio oko 200 tisuća kuna oštetivši za taj iznos Uzor.

Radnicima Uzora 2010. godine plaće nije isplaćivao ni prokurist Teo M. (53), čime im je uskratio prava iz kolektivnog ugovora u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Obustavio je i odbitke sindikalnih članarina iz plaća zaposlenika u visini od 70 tisuća kuna. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:44