PRAVOMOĆNA PRESUDA

Bruno Marić vraćen na staro radno mjesto, odluka o njegovom otkazu bila je nezakonita

Bio je razriješen dužnosti pomoćnika ravnatelja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Daruvarskim toplicama
Bruno Marić
 Nikola Vilic/Cropix

Bivši nogometni sudac Bruno Marić nije smio biti smijenjen s dužnosti pomoćnika ravnatelja specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Daruvarskim toplicama. Odlučio je tako Županijski sud u Zagrebu potvrdivši nepravomoćnu odluku Općinskog suda u Bjelovaru, Stalna služba u Daruvaru. Bruno Marić je jučer vraćen na svoje staro radno mjesto, piše Mojportal.hr.

Unutarnja organizacija

Marić je 3. lipnja 2019. godine razriješen dužnosti pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite, radnog mjesta na kojem je proveo gotovo pet godina. Daruvarske toplice tu su odluku donijeli prema Pravilniku o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka koji je donesen 1. lipnja te godine, a temeljem kojeg je Bruno Marić ”imenovan na drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi”.

Prvostupanjski sud je utvrdio, a Županijski sud u Zagrebu sada i potvrdio kako je odluka o otkazu nedopuštena i protuzakonita. Radničko vijeće i sindikalna podružnica Sindikata zdravstva također nisu podržali odluku Daruvarskih Toplica o njegovom otkazu uz obrazloženjem da nije postojao opravdani razlog za osobni, a niti za poslovno uvjetovani otkaz. Naime, prema unutarnjem Pravilniku o radu, Daruvarske toplice se oko otkaza prvo moraju savjetovati s Radničkim vijećem i imati suglasnost sindikalnog povjerenika, što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Sprema odgovor

Daruvarske toplice Mariću moraju podmiriti sve troškove nastale sudskim postupkom kao i isplatiti razliku u plaći za vrijeme koje je proveo na drugom radnom mjestu.

Kada su noinari s mojportal.hr nazvali Brunu Marića, rekao im je da sada ne bi htio komentirati ovu sudsku odluku, ali da će to ubrzo učiniti za nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:40