ŠKOLA ŽIVOTA

BRUNO ŠIMLEŠA OBRAĆA SE 'ILČIĆU I RAZNIM ILČIĆIMA' 'Pa kako ga nije sram? Hoće li se time voditi i kad će svojoj šefici nešto predlagati?'

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Kada sam saznao da je Ladislav Ilčić nedavno postao savjetnik kulturne ministrice kulture, mojoj sreći nije bilo kraja. Pretpostavljam da se i ona neviđeno obradovala kada je shvatila koga su joj uhljebili. Ako pogledamo njegove aktivnosti, ispada da je čovjek pravi renesansni čovjek - nema u što se ne razumije. Javnost ga je upoznala kao stručnjaka za seksualni odgoj, a kasnije smo saznali i da se razumije u biologiju, psihologiju, medicinu, sociologiju i migracije… Kao da je konzervativna verzija internetske tražilice. Što god trebate znati, samo ga pitajte, sve zna. A najbolje mu ide izazivanje konsternacije. Priznajem, i ja sam imao izjava koje su mogle biti promišljenije, ali to je ništa u odnosu na Ladislava. Tako smo prije nekoliko godina saznali da nikad nije masturbirao, što je informacija bez koje Hrvatska jednostavno ne bi mogla disati. No to je bilo tek zagrijavanje… Bio je i jedan od “milosrdnijih” katolika koji je tvrdio da trebamo zatvoriti vrata izbjeglicama. Inače da će nas preplaviti milijun muslimana koji imaju drugačiji mentalitet, a to će promijeniti našu kulturu. Kao i toliko puta kad se radi o ultrakonzervativcima, Vatikan ima sasvim drugačiji pristup. Papa je bezbroj puta naglasio da moramo pomoći izbjeglicama, kao i svima u nevolji, otvoriti svoja srca i domove. To je ono što katolik radi. To je ono što se od njih očekuje. Od ideoloških ratnika očekuje se da napadaju i osuđuju druge i drugačije, ali istinski katolici trebali bi pokazati suosjećanje i milosrđe. Na svu sreću, većina građana Hrvatske ipak je reagirala ljudski pa su pomogli tim ljudima.

No ova kolumna nije dovoljno dugačka da nabrojim sve simpatične izjave novopečenog savjetnika za kulturu. Zato ću se usredotočiti samo na izjave na još jednoj tribini “Istina o Istanbulskoj konvenciji” koju je u utorak u praznjikavoj dvorani organizirao jednako upečatljiv don Damir Stojić. Naravno, već smo navikli da ta grupacija ima prilično kreativno shvaćanje istine pa su tako navodili uobičajene besmislice da se žele izbrisati biološke razlike među spolovima, da će svatko moći birati spol, pa one gluposti o roditelju 1 i roditelju 2… Dok god traje društvena polemika, vrijedi naglasiti da je poanta te konvencije zaštititi žene od obiteljskog i drugih vrsta nasilja, kao i povećati ravnopravnost žena i muškaraca. Nema tu nikakvog paklenog plana da se izbrišu biološke razlike između žena i muškaraca. Termin roda koristi se isključivo u kontekstu smanjivanja društvenih razlika - biološke razlike se priznaju, ali ne bi smjelo biti društveno nametnutih razlika u smislu da ženama nisu dostupne neke mogućnosti koje su dostupne nama muškarcima. To je to. No sve uobičajene besmislene tvrdnje nisu ništa prema najnovijoj izjavi Ladislava Ilčića: “Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća”.

Pustimo sad na stranu što čovjek nije ni biolog ni psiholog niti išta što bi mu dalo kredibilitet za ikakve izjave o psihi i hormonima. Čovjek je običan violinist, ali, eto, izgleda da ima malo raštiman instrument. Jer dok mogu priznati da ima nekih stvari, odnosno ponašanja kojima su sklonije žene ili muškarci, implicirati da su žene nemoćne, krhke dušice koje zapravo kontroliraju njihovi hormoni… Pa kako te nije sram? Možemo pretpostaviti da će se time voditi i kad će svojoj šefici nešto predlagati. Prvo će mjesecima proučavati njezino ponašanje da utvrdi kada su ti “osjetljivi dani u mjesecu”, a onda će odrediti poželjno razdoblje kad je ipak malo smirenija i racionalnija. Jer znate kakve su te žene! “Da sad ne ulazim u tu temu…” Kad bolje razmislim, svi bismo se trebali tako ponašati. Možete ženama par mjeseci mjeriti temperaturu da točno saznate kad ovuliraju, kad će dobiti mjesečnicu i slično i onda s njima komunicirajte samo tih nekoliko dana između. Jer se implicira da žene nisu samosvjesne osobe koje mogu mudro usmjeravati svoje ponašanje. Ma kakvi. Kao da su nagonske i hormonima dirigirane životinje, bez ikakve samosvijesti, možda samo s boljim frizurama od prosječnog gnua. Sramota je veća jer ovo nikako nije prva ponižavajuća izjava o ženama koju je producirao taj ideološki milje. Od degutantnih teorija da su žene drugotne pa do izjava da su žene štrace i ovih novopečenih da si eto, ne mogu pomoći jer su pod utjecajem hormona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:55