ZABRINJAVAJUĆE

Bruxelles objavio mapu Europe s kritičnim točkama, posebno ‘zacrvenili‘ Hrvatsku: ‘Vidite li ova mjesta?‘

Najtužnije je to što je koncentacija upravo tih crvenih točaka najgušća na području Hrvatske

Europska komisija

 /Instagram

Vidite li crvene točke na karti? One su oštro upozorenje na promjenu klime, piše u upozorenju koje je Europska komisija objavila na Instagramu uz kartu Europe. No, ono što je najtužnije je to što je koncentacija upravo tih crvenih točaka najgušća na području Hrvatske!

- 2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje – površine veličine Cipra. S njima, mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti. Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u.

Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu @CopernicusEU i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma - navodi Europska komisija u svojoj objavi na Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:51