EUROPARLAMENTARAC

Bruxelles: Usvojeni amandmani T. Sokola kojima će se spriječiti nestašica medicinske opreme u EU

Nedostatak koordiniranog djelovanja na razini EU-a doveo je do stvaranja problema u ranoj fazi izbijanja pandemije

Tomislav Sokol

 Davor Pongracic/Cropix

Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta zastupnici su danas usvojili zakonodavno mišljenje o Prijedlogu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. U svojstvu izvjestitelja europskih pučana na mišljenju je radio i hrvatski eurozastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

U mišljenju zastupnici predlažu transparentniju zajedničku nabavu medicinskih protumjera na europskoj razini, odnosno zaštitne medicinske opreme, respiratora, cjepiva i ostalih proizvoda koji su neophodni da bi se suzbila prekogranična prijetnja zdravlju. Zastupnici su usvojili i amandman Tomislava Sokola kojim će se osigurati da Europski parlament zadrži u bilo kojem trenutku pravo uvida u necenzurirani tekst ugovora kojim se nabavlja cjepivo ili medicinska oprema.

- Sjetimo se samo ugovora koje je Europska komisija sklopila s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o nabavci cjepiva za borbu protiv bolesti COVID-19. Nažalost, bili smo svjedoci kašnjenja u pravovremenim isporukama dogovorenih doza cjepiva od strane AstraZenece zbog čega je bila dovedena u pitanje i dinamika cijepljenja u prvim mjesecima 2021. Nakon opravdanog inzistiranja i pritiska javnosti objavljena je tek cenzurirana verzija ugovora. Amandman kojeg sam predložio i koji je usvojen danas omogućuje nam pravo uvida u cjelokupan sadržaj ugovora i to u bilo kojem trenutku. Na taj način uspostavlja se mehanizam kontrole koji će jamčiti da interesi naših građana u ugovorima o nabavci cjepiva i medicinske opreme budu zastupljeni na najbolji mogući način, a otklonit će i mogućnost pravnih nedorečenosti zbog kojih može nastupiti kašnjenje u isporuci protumjera - ističe Sokol te otkriva da su pregovori bili dugi i zahtjevni ali da je u konačnici postignut kvalitetan kompromis.

- Svi moji prioriteti uključeni su u tekst zakonodavnog mišljenja koje smo izglasali danas. Osim prava uvida u necenzurirani sadržaj ugovora o nabavci, inzistirao sam i na uspostavi mehanizma prethodne autorizacije za ograničavanje izvoza lijekova i medicinskih proizvoda. Podsjećam da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme i medicinskih proizvoda uvele izvozna ograničenja na maske, rukavice i respiratore čime su zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti, a naše građane izložili nestašici takve opreme. Prema mom prijedlogu koji je usvojen danas, države članice prvo bi morale zatražiti autorizaciju Europske komisije da bi uvele ograničenja izvoza medicinske opreme u druge države članice što do sada nije bio slučaj. Time štitim naročito interese naših državljana koji više neće biti izloženi opasnosti od nestašice ključne opreme u kritičnom trenutku zdravstvene ugroze. Kao pregovarač europskih pučana u ovom sam se mišljenju izborio i za uspostavljanje sigurnih graničnih koridora kojima bi se osigurao normalan protok robe u slučajevima zatvaranja granica što je konkretan jamac zaštite interesa naših potrošača - navodi Sokol.

Zastupnik Sokol također je uspio amandmanima intervenirati u tekst mišljenja kako bi osigurao da zajednička nabava medicinskih protumjera obuhvaća i nabavu lijekova za rijetke bolesti. ‘Radi se lijekovima koji su potrebni našim pacijentima, a za koje postoji povećana opasnost od nestašice u okolnostima prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Na ovaj način lijekove ćemo učiniti dostupnima, a države će imati bolje pregovaračke pozicije kod definiranja cijene lijekova - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, nedostatak koordiniranog djelovanja na razini EU-a doveo je do stvaranja problema u ranoj fazi izbijanja pandemije kao što su zatvaranje unutarnjih granica i paraliza unutarnjeg tržišta s iznimno teškim optjecajem osnovnih potrepština, uključujući i medicinske proizvode. Kako bi unaprijedila mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza Europska komisija uputila je u proceduru zakonodavan paket za izgradnju europske zdravstvene unije. Njime se predviđa i mogućnost proglašenja izvanrednog stanja i to temeljem mišljenja neovisnih stručnjaka koji će biti okupljeni u Savjetodavnom odboru za izvanredna stanja. Proglašenjem izvanrednog stanja, između ostalog, formirat će se i popis lijekova i medicinskih proizvoda koji se smatraju ključnima za zdravstvenu ugrozu. Osim jačanja uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti s jedne strane i Europske agencije za lijekove s druge strane, ovim paketom predviđa se i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju za koju je Sokol i imenovan pregovaračem europskih pučana u Odboru IMCO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:16