PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

Bruxellesov uvjet Srbiji: U EU tek kada uhitite Hadžića i priznate Kosovo

ZAGREB - Nakon početne euforije zbog uhićenja Ratka Mladića, kada se gotovo činilo da će Srbija automatizmom biti brzo primljena u EU, već dolaze upozorenja Beogradu da je to uhićenje samo jedan od uvjeta koje treba ispuniti za stjecanje statusa kandidata i otvaranje pregovora.

Uhićenje Mladića Srbiji će doista pomoći da Europska komisija u listopadu objavi pozitivno mišljenje i preporuči davanje statusa kandidata, eventualno i otvaranje pregovora. No, konačnu odluku o tome donijet će članice EU, najvjerojatnije u prosincu na summitu u Bruxellesu.

Suradnja s Haagom

- Sjetimo se kako se činilo da Hrvatska nakon uhićenja Gotovine nema nikakvih problema u suradnji s Haaškim sudom. No, to nije bilo tako jer su se pojavili novi problemi poput topničkih dnevnika, koji su također utjecali na pregovore. Zato će i Srbija i dalje morati u potpunosti surađivati s haaškim tužiteljem te u davanju dokumenata i pristupu svjedocima. Također se mora uhititi i preostalog bjegunca Gorana Hadžića.

Dakle, ni problem pune suradnje Srbije s Haaškim sudom nije do kraja riješen i pratit će je na putu prema Uniji - kaže jedan EU diplomat za Jutarnji list.

Drugi uvjet na kojem pojedine članice već sada inzistiraju je Kosovo. Velika Britanija poslala je Europskoj komisiji svoje stavove u kojima traži da se konstruktivno ponašanje Srbije oko Kosova i uspjeh u dijalogu koji je već počeo između Beograda i Prištine trebaju smatrati onim što ima “ključnu važnost” pri eventualnoj odluci o Srbiji i davanju statusa kandidata. Sličan stav imaju Njemačka i Francuska.

U ovom će se trenutku od Srbije samo tražiti “konstruktivno ponašanje”, ali će ubuduće, tijekom procesa pristupanja Uniji, kažu diplomati EU , i “svojevrsno priznanje postojanja države Kosovo” postati uvjet.

Primjer Hrvatske

Srbija će se suočiti sa zahtjevima za reformu pravosuđa, poštivanje slobode medija, borbu protiv korucpije i drugim uvjetima koji se danas traže od Hrvatske.

- I kada proces pristupnih pregovora sa Srbijom jednom počne, nikakvog automatizma neće biti, što pokazuje i primjer Hrvatske. Zato Srbija ne smije imati iluzija da je uhićenje Mladića dovoljno - ističe jedan visoki europski diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:57