TOMISLAV VELIĆ

‘Buba bar ne radi iz meni čudnih razloga. Ovršio nas je fond na čiji smo se natječaj trebali prijaviti‘

‘Podržalo nas je više od 700.000 ljudi, Grad je pokazao osjetljivost, ali Buba bar 15 mjeseci nakon završetka nije dobio dozvolu‘
Tomislav Velić
 Vlado Kos/Cropix

Tomislav Velić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca, rekao je prilikom gostovanja u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije da su organizacije civilnog društva, koje su neki političari tijekom nedavno održanih lokalnih izbora etiketirali kao sisače proračunskog novca, potrebne te da upravo one upozoravaju i nose promjene.

- Ja dolazim iz jednog vida civilnog društva koje se bavi osobama s invaliditetom i zastupa osobe s invaliditetom pokušavajući im život učiniti lakšim i učiniti osobe s invaliditetom vidljivijima. Meni je osobno krivo kad se civilno društvo od đuture proglašava sisačima novca - rekao je Velić.

Civilno je društvo, kaže, nešto organizirano na dobrovoljnoj osnovi i to je interesna skupina.

- Kada pričamo o invaliditetu, mi pričamo o velikim novcima. Nedavno smo bili na sastanku s predsjednikom (Zoranom) Milanovićem. Milanović nas je iskreno pogledao i rekao “morate shvatiti da ste vi skupi ovoj državi, a politički nebitni" - dodao je Velić.

Istina ne vrijeđa, to je tragedija, kaže.

- Mi to svi znamo i mi to svi osjetimo. Udruga iz koje ja dolazim je u doista velikim problemima. Od nas se traži da pružamo sustavne usluge koje bi zapravo trebala pružati država, udruge te usluge trebaju inicirati ili pilotirati. Već 15 godina se donosi zakon o osobnom asistentu. To je sustavna usluga koja mora biti pružena. Ona dosta košta, ali u socijalnom osviještenom društvu vrijednost se ne smije mjeriti isključivo kroz materijalno - rekao je Velić za N1.

Velić je rekao kako primjer Bubamare može biti upozorenje ostalima u civilnom društvu da se ne igraju s moćnijima od sebe.

- Buba bar nažalost više ne radi. Ono što je velika korist Buba bara je što smo pokušali ostvariti. Buba bar ne radi iz meni vrlo čudnih razloga. Pritisak javnosti, a više od 700 stotina tisuća ljudi nam je pružilo podršku. Grad Vinkovci je pokazao socijalnu osjetljivost. Buba bar nakon što je dovršen, nije dobio dozvolu u godinu i tri mjeseca. Trebali smo se prijaviti na natječaj fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju, a nismo se mogli prijaviti jer smo bili ovršeni od tog istog fonda - pojasnio je predsjednik Bubamare.

Ovršeni su jer na projektu nisu zapošljavali osobe s invaliditetom, iako je u projektnim uputama navedeno da se ne mogu zapošljavati osobe s invaliditetom.

- Nije istina da su udruge osoba s invaliditetom potrošači. Priča o Buba baru je razvoj socijalnog poduzetništva gdje bismo mi željeli da osobe s invaliditetom rade. Mi bismo tek zapošljavali osobe s invaliditetom, ali je jasna projektna uputa da to nismo mogli. Ovršeni smo, zbog ovrhe se nismo mogli prijaviti na Fond za izgradnju Buba bara. Covid je donio svoje, iako je to vrhunski uređen ugostiteljski objekt u kojem bi osobe s invaliditetom bili konobari - zaključio je Velić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 23:06