SVE ZABORAVIO?

Bubalo na suđenju Dragi Tadiću: Stvarno imam dobro pamćenje, ali ničeg se ne sjećam

ZAGREB - U nastavku suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin, danas je svjedočio osječki gradonačelnik i zamjenik predsjednika HDSSB-a Krešimir Bubalo koji je na većinu pitanja odgovorio da se "ne sjeća".

Imam dobro pamćenje, ali se stvarno ne sjećam, kazao je Bubalo odgovarajući na jedno od pitanja tužitelja Tončija Petkovića.

Da se ne sjeća, Bubalo je govorio i kad mu je predočen njegov iskaz iz istrage u kojoj je rekao da je s bivšim predsjednikom države Stjepanom Mesićem razgovarao o presudi Glavašu i nagađanjima o mogućim pritiscima iz HDZ-a.

Glavaševa prijateljica u tajno snimljenim razgovorima: Suci Vrhovnog suda su djeca partizana i ne može im se vjerovati

Za bivšu zamjenicu glavnog urednika Glasa Slavonije Sanju Marketić, jednu od četvero optuženih koji su priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om za uvjetnu kaznu, Bubalo je rekao da je poznaje samo kao novinarku, no tužiteljstvo mu je potom predočilo da je s njom i stranačkim kolegom i saborskim zastupnikom HDSSB-a Ivanom Drmićem u ljeto 2010. bio kod Mesića. Potom su mu predočene i fotografije njihova susreta u jednom osječkom kafiću na kojem je bio i predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. Riječ je o fotografijama koje su istražitelji tajno snimili na dan kada se Marketić pripremala podnijeti, kako tvrde u USKOK-u, lažnu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji ju je navodno "reketario" i tražio novac kako bi se izmijenila presuda Glavašu.

Bubalo je kazao da, koliko se sjeća, Marketić i Drmić nisu razgovarali s Mesićem, a mišljenja je i da Marketić nije bila sama kod Mesića jer bi mu to bivši predsjednik vjerojatno rekao. Objasnio je da je u dobrim odnosima s Mesićem kod kojega često svrati na kavu i koji zna svratiti kod njega u Osijek, a jednom prilikom mu je doveo i Vladimira Šeksa.

Bubalo tvrdi da se ne sjeća ni sadržaja razgovora s Marketić i Šišljagićem u osječkom kafiću, niti jesu li razgovarali o prijavi Marketić protiv nepoznatog počinitelja.

Na suđenju Dragi Tadiću svjedočio Glavašev brat: 'Za slučaj podmićivanja sudaca prvi put sam čuo u medijima'

Potvrdio je da je odlazio u Drinovce u BiH u koje je Glavaš pobjegao prije proglašenja osuđujuće presude u slučajevima "garaža" i "selotejp", no tvrdi da nikada nisu razgovarali o Tadiću.

Tadić je jedini optuženik kojemu se sudi zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda jer su Marketić, Drmić, splitski poduzetnik Srećko Jurišić i Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar pristali na nagodbu s USKOK-om. Drmić i Sanja Marketić nagodbom su, osim za poticanje na protuzakonito posredovanje, osuđeni i zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela jer su kada je afera procurila u javnost policiji prijavili da ih nepoznata osoba "reketari".

Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58