KORONAVIRUS

Bubaš: ‘Nije isto biti u zatvorenom prostoru s maskama ili boraviti u kafiću i ispijati kave‘

‘Nije isto ako boravimo na istom prostoru s maskama ili boravimo u istom prostoru gdje ćemo skinuti maske, piti kavu i razgovarati‘
Marija Bubaš
 Cropix

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u programu Hrvatskog radija te rekla da je Hrvatska u zahtjevnom razdoblju s obzirom na novi soj o kojem se intenzivno govori i koji je prisutan u našem okružju. Naglasila je da zbog toga treba vrlo oprezno i postupno ublažavati mjere.

- Nemojte zaboraviti da postoje različite okolnosti rečenice "boravak više ljudi u na istom prostoru", jer nije isto ako boravimo na istom prostoru s maskama i ako razgovaramo, ili boravimo u istom prostoru gdje ćemo skinuti maske, piti kavu i razgovarati u isto vrijeme, poručila je Bubaš.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je kako su se u sustavu obrazovanja postupno popuštale mjere, jer su se u protekla dva tjedna učenici postupno vraćali u škole.

Dodao je kako su prvo u škole krenuli učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a od ponedjeljka se vraćaju ostali učenici osnovnih škola. Naglasio je da bi se, ako epidemiološka situacija i dalje bude povoljna, od 8. veljače u škole vratiti i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola.

- Kada su u pitanju zagrebačke škole nemamo pogoršanje, već naprotiv, jučer u odnosu na 18. siječnja imamo jednog učenika manje zaraženog i deset zaposlenika manje zaraženo, dodao je.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba istaknuo je kako inače učenici prate trend zaraženosti opće populacije.

- Kako zaraza raste u općoj populaciji tako raste i kod učenika. Mi smo imali kulminaciju 11. prosinca prošle godine. Slično je bilo i u općoj populaciji, rekao je Lovrić.

Predsjednik Zagrebačkog plivačkog saveza Goran Leko kazao je da nove odluke idu u pozitivnom smjeru što se tiče plivanja. Dodao je kako se radi o povećanju broja plivača koji bi sudjelovali u trenažnom procesu, te bi trebali početi trenirati svi plivački koji su registrirani za natjecanja, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:36