NOVE MJERE

Bubaš: ‘Potiče se rad od kuće, 80 posto zaraženih je u radno aktivnoj populaciji‘

Okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15, najavila je
Marija Bubaš
 Damir Krajac/CROPIX

S utorkom na snagu stupa novi paket mjera zaštite od koronavirusa, rekla je u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ.

- Primarno smanjujemo dopušteni broj osoba koje će biti prisutne na raznim okupljanjima. Bilo koja okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15 osoba - naglasila je Marija Bubaš i dodala kako se iz ovoga izuzimaju kazališta i kina te vjerska okupljanja.

Istaknula je kako su mjere na snazi idućih 14 dana, a možda i dulje. Lokalni stožeri mogu uvesti još neke mjere.

Zagrebačka Arena spremna je za eventualni prihvat oboljelih.

- Postavljeno je 270 kreveta, a u planu je još 150 kreveta - naglasio je Mladen Vinković, načelnik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite i dodao kako će na drugom katu biti medicinsko osoblje kojemu će također biti napravljeni smještajni kapaciteti.

Rekao je kako Arena može primiti 800 kreveta, ako će to biti potrebno.

Bubaš je istaknula da će u Areni biti smješteni lakši slučajevi bolesti, ali također se nada da nam taj kapacitet neće trebati.

- Moram spomenuti glede novih mjera, da se potiče rad od kuće, zato što je distribucija bolesti takva da je 80 posto zaraženih u radno aktivnoj populaciji - rekla je za HRT.

Naglasila je kako bi se u ovim danima na grobljima trebale nositi maske zbog velikog broja ljudi, ali je apelirala da se to izbjegava pogotovo za kronične bolesnike.

- Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati - naglasila je i dodala da se prostori u kojima se boravi moraju što češće provjetravati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2020 09:52