STANJE NA SVEUČILIŠTU

Budak: ‘Ako politika da mig, većina u Senatu može se postići bez problema‘

‘Nadam se da će do promjena i doći. Do ovoga pomaka je došlo zbog seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu‘
Neven Budak
 Goran Mehkek/Cropix

U programu N1 televizije gostovao je Neven Budak, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te govorio o stanju na zagrebačkom Sveučilištu i sastanku Senata Sveučilišta koji bi se trebao održati idući tjedan. Kaže kako mu se čini da je situacija na Sveučilištu zrela za promjene.

- Nadam se da će do njih i doći. Do ovoga pomaka je došlo zbog seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu, kazao je Budak komentirajući moguću smjenu rektora Sveučilišta Damira Borasa na sastanku Senata.

Prema riječima predsjednika Sveučilišnoga savjeta Luke Burilovića, savjet će zauzeti jasan stav.

- To je poruka Senatu o tome što se od njih očekuju. Puno dekana poslušni su na upute koje dobiju iz politike, pa je moguće da preporuke iz savjeta budu i poslušane, kazao je Budak.

- Ako politika da mig, mislim da se većina može u Senatu postići bez problema, dodao je.

Ipak, resorni ministar je oprezan kod davanja izjava o Sveučilištu.

- Postoji autonomija Sveučilišta i Radovan Fuchs je u pravu kada ne želi komentirati, jer politika ne bi trebala utjecati na glasanje Senata. No politika ima utjecaj iz raznih razlog a i bojim se da bez takvog utjecaja odluka neće biti donesena. Ipak, nekoliko članova Senata djeluje po savjesti a ne po političkim uputama, rekao je Budak.

Saboru nekoliko godina nije podnošeno izvješće o radu, iako se Sveučilište financira iz proračuna, kaže Budak.

- Nisam siguran imaju li u Senatu svi svoje jasno mišljenje i čvrste stavove. Zato sam svojedobno dao ostavku u Senatu. No u obranu članova Senata, financiranje Fakulteta dodatnim sredstvima ovise o volji rektora. Nekada nije bilo tako, tijela Sveučilišta donosila su autonomno odluke, poštivale se odluke, no sada se samo provodi samovolja rektora. Zato se dekani ne žele zamjerati, kako ne bi ostali bez potrebnih sredstava za zapošljavanje, projekte…, rekao je.

Posljedice suprotstavljanja rektoru bile su jasno vidljive na Filozofskom fakultetu.

- Na Filozofskom koji se suprotstavljao nekim odlukama rektora, neki su jako dugo čekali na unapređenja, a neki ih još nisu dobili. Dekani se plaše za posljedice, bilo za sebe ili sa svoj Fakultet, ako mu se suprotstave. Ipak, neki fakulteti imaju dovoljno sredstava za samostalno funkcioniranje, pa me čudi da se i oni ne odupru, kazao je Budak.

Glasanje o bitnim točkama provodi se tajno, a svatko ima pravo glasati kako žele, pojašnjava.

- Studenti imaju velik utjecaj na rad Senata zbog brojnosti članstva. No nisam nikada bio zadovoljan djelovanjem studentskih predstavnika u Senatu. Oni nisu bili na visini zadaće, slijedili su neke druge motive, uglavnom vezane uz njihovu vlastitu korist – no to ne mogu dokazati, tu se radi o mom dojmu, rekao je Budak.

Kazao je kako smatra da je najveći problem u zadnje vrijeme, od kada traje epidemija, način na koji su održavane sjednice Senata.

- Svi smo se suočili s problemima u komunikaciji, svi smo morali prijeći na online. No Sjednice senata su takve da se članovi trebaju mailom izjasniti o točkama dnevnog reda, bez mogućnosti rasprave. Bez diskusije se glasa i nitko ne zna jesu li glasovi prebrojani kako treba, rekao je Budak.

U napadu profesora Drage Roksandića, kojeg je više bivših anonimnih studentica optužilo za seksualno uznemiravanje, na Nevena Budaka Budak kaže da vidi pokušaj skretanja pažnje.

- Roksandić je htio pažnju javnosti prebaciti s problema na neki sukob mene s njim. Na njegov sam dopis već odgovorio. On se probao izvući iz neugodne situacije, rekao je.

Što se tiče profesora Ante Čovića, kaže kako je bio protiv njegovog unapređenja u status profesora emeritusa.

- Položaj emeritusa je nagrada za izuzetan doprinos radu Sveučilišta. On je napravio dosta toga za odsjek povijesti, ali ne mislim da je trebao dobiti to zvanje; kaže Budak.

Osvrnuo se i na cijepljenje rektora Borasa preko reda te taj čin nazvao krajnje nemoralnim.

- To me podsjeća na situaciju s Titanika – kada su u čamce za spašavanje trebali ići žene i djeca, pa je među njih ušao i direktor firme koja je upravljala Titanikom. Stvarno nemoralno gurati se preko reda, posebno kad to nikako nije potrebno, pod izlikom da se spašava cjepivo. Sigurno je bilo još nekoga na tom hodniku tko je mogao primiti cjepivo. A prema onoga što je preneseno, rektor i njegova supruga bili su na dječjoj stomatologiji, kazao je Budak, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15