Budak: Da, imali smo građanski rat! Banac:Ne, to je bila agresija

ZAGREB - Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova odgovorili su na napade kako nisu trebali upućivati prosvjednu notu Švicarskoj zato što je ta zemlja kontroverznom pjevaču narodne glazbe Thompsonu zabranila ulazak na svoj teritorij, rekavši kako su reagirali na povijesnu netočnost u švicarskom obrazloženju odluke. Švicarci su definirajući Domovinski rat, uporabili termin “građanski rat”, što je u Hrvatskoj gotovo blasfemija.



Srbija inicirala rat



- Kod nas se Domovinskom ratu još uvijek pristupa emotivno i subjektivno - kaže povjesničar Hrvoje Klasić. Sve se još svodi, dodaje, na dokazivanje tko je žrtva, a tko krivac.



- No, mislim da je ispravno reći da je na djelu bila agresija s elementima građanskog rata - ističe Klasić.

Hrvoje Klasić:



Međunarodna agresija s elementima građanskog rata


- Rat je istodobno počeo i kao građanski i kao međunarodna agresija - izjavio je povjesničar Neven Budak.



Ako gledamo striktnu znanstvenu definiciju, a na to se uglavnom oslanjaju strani izvori, građanski rat definira se kao “rat između građana jedne zemlje”, a to je u tom trenutku bila Jugoslavija, bez obzira na to što je rat vođen samo na teritoriju Hrvatske i BiH, smatra Budak te napominje da se ne može izbjeći ni činjenica agresije Srbije, i prije međunarodnog priznanja Hrvatske i nakon njega.



Povjesničar Ivo Banac, pak, smatra da se o građanskom ratu uopće ne može govoriti jer su prema Ustavu SFRJ republike bile definirane kao države, a Srbija je inicirala rat.



Pobuna građana Hrvatske



Osim toga, drži Banac, definicija građanskog rata bi se koristila samo u slučaju da su ratovali Hrvati protiv Hrvata.



- Srbi iz Hrvatske jesu bili njeni građani, ali su se oni odmah odrekli te pripadnosti. Izmislilu su svoje “krajinsko” državljanstvo, te su bili instrumentalizirani od strane srbijanskog režima koji je pokrenuo i vodio rat u Hrvatskoj.



Budak, pak kaže kako bez obzira na činjenicu da su se Srbi iz Hrvatske pobunuli protiv neovisne Hrvatske, oni ipak njeni građani, pa se taj sukob zato može podvesti i pod terminologiju o građanskom ratu.

Ivo Banac:



Isključivo agresija od strane Srbije koja je inicirala rat


Na žalost, kod nas cijelu stvar komplicira, kaže Banac, činjenica da u Hrvatskoj ratno stanje i agresija nikad nisu bili proglašeni. Upravo ta činjenica, dodaje Banac, stvara zabunu, ali neosporna je činjenica da je Hrvatsku napala Srbija. Stoga se, nastavlja Banac, ne može govoriti o građanskom ratu, nego isključivo o agresiji.



- Mi govorimo o ‘srpskoj pobuni u Hrvatskoj’. Ako to prihvaćamo, onda su se pobunili ‘građani Hrvatske’ i onda se de iure radi o sukobu građana iste zemlje - kaže Klasić.



- Domovinski rat je kombinacija građanskog rata i agresije i ne vidim ništa sporno u tome - zaključio je Budak.



Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:36