SKUP U KUĆI EUROPE

Budak: O tome postoje različita mišljenja i ekstremiteti, rekla je TV novinarka. To je rezultat našeg obrazovanja!

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo predstavio je prijedlog Strateških smjernica razvoja EU politika ukazavši na mogućnosti razvoja Hrvatske u području demokracije, demografije, gospodarstva, zdravstva i obrazovanja

Vlado Puljiz, Ivo Družić, Gvozden Flego, Vedran Đulabic, Alan Uzelac, Neven Budak

 Damjan Tadic/Cropix

"O tome postoje različita mišljenja i ekstremiteti", citirao je Neven Budak mladu televizijsku novinarku, koja je izvještavajući o problemu diskriminacije zbog velikog broja stranaca na dočeku Nove godine, izgovorila rečenicu koja nema smisla. Nije bila riječ o grešci nego o nerazumijevanju govora, što je problem koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina. Budak je to rekao na predstavljanju Strateških smjernica razvoja EU politika u Hrvatskoj, skupu koji je u Kući Europe organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Smjernice Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo predstavili su Vlado Puljiz koji je govorio o demografskoj problematici, Ivo Družić o gospodarstvu, Vedran Đulabić o demokraciji i politici, a Alan Uzelac o pravosuđu dok je Neven Budak govorio o obrazovanju i znanstveno-istaživačkoj djelatnosti te Gvozden Flego, govoreći o zdravstvu.

Smjernice iz svih su područja nužno imale zajednički ton, ukazivale su na pogreške u sustavima i razlozima radi kojih se Hrvatska ne razvija i ne kreće u suvremenom društvu ravnopravno s razvijenijim državama.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Hrvatskoj bi bilo dobro kada bi se demokratizirao život u strankama da sve ne ovisi o predsjednicima stranaka", rekao je Vedran Đulabić govoreći o demokraciji i politici. Đulabić je podsjetio kako zakoni koji reguliraju rad stranaka nisu dugo mijenjani što nažalost ne pokazuje razvijenost i usklađenost s potrebama. Podsjetio je na dinamiku izbora koji stoje pred Hrvatskom ove godine kada se održavaju parlamentarni izbori, izbori za EU parlament i na kraju godine, izbori za Predsjednika Hrvatske, a svemu treba dodati i izbor sudaca Ustavnog suda. Istakao je kako smo mijenjali izborne jedinice, ali "nismo ništa promijenili, mijenjamo da ništa ne promijenimo pa su izborne jedinice ostale slične kakve su bile i prije promjena". Govoreći o izboru sudaca Ustavnog suda Đulabić je zaključio da usprkos uvjetima koji zahtijevaju istaknute pravne stručnjake za to mjesto, "uvijek treba netko tko će pogurati kandidate da budu suci Ustavnog suda". "Naravno da Hrvatskoj nije potrebno više od 500 općina i 20 županija, dovoljno je kada bismo imali oko 150 općina i 5 do sedam županija", kazao je Đulabić dodajući da su gradovi "premali da budu pokretač razvoja", budući da imamo samo tri grada koji imaju više od 100 tisuća stanovnika.

Alan Uzelac je pak, istaknuo da u vrijednosti dobrog pravosuđa spadaju otvorenost i transparentnost, kvaliteta i djelotvornost, odgovornost uz neovisnost te okrenutost korisnicima. "Potrebno je provesti tri nužne promjene kao što su dugoročna vizija, integracija upravljanja sustavom koji je trenutno dezintegriran između DSV-a, Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa te otvaranje prema stručnoj javnosti kako bi se osiguralo jačanje nezavisnosti", kazao je Uzelac, spomenuvši, između ostalog, da bi, primjerice, zapisničare trebalo obučiti da budu kvalitetniji sudski službenici, a ne puki zapisničari, što je zanimanje koje će nestati.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Dobro obrazovanje mora biti sveobuhvatno i početi što ranije, još u vrtićima", rekao je Neven Budak govoreći o obrazovanju. Između ostalog, istaknuo je kako je Hrvatska jedna od svega tri dežave u Europi čije osnovno obrazovanje traje stvarnih 8 godina, a ne 9, kao što je u većini europskih država. Govoreći o potrebi obrazovanja nastavnika, istaknuo je kako je nužno početi obrazovati ravnatelje, a ne da to budu "slučajno odabrani učitelji" bez potrebnih znanja i vještina. "Dobro je da smo krenuli u cjelodnevno obrazovanje, ali su nam škole neopremljene, trošimo na "pametne ploče" koje nikad nisu aktivirane, kupili smo tisuće tableta i zaboravili na njih", rekao je Budak dodajući kako bi bilo potrebno uvesti i ocjenjivanje škola. "Što radimo nakon PISA testiranja!", pitao je retorički, a izlaganje o obrazovanju zaključio primjerom nefunkcionalne pismenosti i nefunkcionalnog govora pri kojem mladi ljudi koriste riječi koje ne razumiju pa vode razgovore koji nema smisla. Gvozden Flego je pak, govoreći o smjernicama za zdravstvo ukazao na probleme neprilagođenosti radnog vremena liječnika pacijentima, duge liste čekanja i neophodnosti uspostave jednog sustava javne nabave, kakav je postojao u vrijeme SDP-ove vlade. Rekao je kako bi bilo nepohodno organizirati obavezne sistematske preglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 01:51