NOVI ZAKON

Budete li vikali ‘Za dom spremni‘, eto i kazne od 4000€! Drastične su i za druge prekršaje, evo cijelog popisa

Nije ukinuto prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se kažnjavaju isključivo prostitutke, a kakvo u EU-u ima samo Hrvatska

Drastično su povećane kazne za veličanje ustaštva (arhivska fotografija)

 Marko Mišćević/CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je i u javnu raspravu poslalo prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, predlažući da se taj zakon donese po hitnom postupku. Stoga je dobro znati zašto se novi zakon donosi. Sadašnji Zakon o prekršajima donesen je zapravo 1974., dakle prije 46 godina i nije se bitno mijenjao, a s vremenom je visina prekršajnih sankcija bila toliko smiješna i mala da nije pratila ni visinu prosječne plaće niti rast standarda građana. Zakon stoga nije odvraćao počinitelja od ponavljanja djela niti je ispunio ulogu da sankcija bude pouka drugima kako se prekršaje ne isplati činiti, piše Slobodna Dalmacija.

U ovom novom prijedlogu MUP-a za prekršajna djela više nema zatvorske kazne, nego se sva djela iz prekršajne sfere sankcioniraju novčanim kaznama. Neke kazne u maksimalnom opsegu povećane su i do 33 puta, kao što je, naprimjer, uzvikivanje povika "Za dom spremni" koji se prije kažnjavao od 20 do 150 eura ili kaznom zatvora do 30 dana, a sad je za to raspon kazne od 700 do 4000 eura.

Neće proći dobro ni oni koji izmišljaju ili šire lažne i uznemirujuće vijesti, koji će se po prijedlogu novog zakona kažnjavati od 700 do 4000 eura, a dosad su bili kažnjavani od 20 do 100 eura ili trideset dana zatvora.

Uh, zašto ovaj zakon nije bio na snazi za vrijeme pandemije koronavirusa? Državni proračun bio bi pun kao brod pa nam ne bi ni trebao turizam.

Šibicari u nemilosti

Ovim prijedlogom zakona drastično se kažnjavaju roditelji ili staratelji čije dijete učini prekršaj koji je posljedica njihove nebrige ili lošeg odgoja. Za dječje tučnjave, oštećenja imovine i slične stvari kažnjavalo se roditelje s od 20 do 100 eura, a od sad će kazne biti 700 do 4000 eura pa će roditelji morati više paziti što im rade djeca. I poticanje roditelja da im dijete čini prekršajna djela po novom se prijedlogu kažnjava od 300 do 2000 eura.

Onaj tko je davao alkohol i pića pijanim osobama i djeci do šesnaest godina na javnome mjestu dosad je bio kažnjavan s od 20 do 100 eura, a od sad su kazne od 200 do 1000 eura. Eto upozorenja ugostiteljima da bi im jedno piće maloljetniku moglo anulirati cijeli dnevni utržak kafića!

Neće se dobro provesti ni građani koji pucaju na javnim mjestima ili ispaljuju rakete jer će biti kažnjeni kao da su uzvikivali i ustaške pokliče. Dakle, sa sadašnjih od 20 do 100 eura prekršajna kazna skače na 700 do 4000 tisuće eura.

Ni stanari zgrada ne mogu stavljati što hoće po svojim fasadama, krovovima i ogradama jer kome postavljeni predmet padne i ugrozi drugoga, mora platiti od 200 do 1000 eura. Dosad su maksimalne kazne bile od 20 do 100 eura.

Ni gazde u kafićima ili zaštitari u diskotekama ne mogu se praviti da ne vide i ne čuju ništa ako ne interveniraju kao odgovorne osobe da spriječe prekršaj. Njima su bile predviđene dosad iste kazne kao u prethodnom slučaju, a takve će biti i nove kazne.

Tko se ne udalji iz skupine za koju policajac, vojna osoba ili drugi uniformirani djelatnik naredi da se raziđe, prijeti mu kazna od 300 do 2000 eura. Dosad se to kažnjavalo u rasponu od 20 do 100 eura ili zatvorom do 30 dana, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tko bez nadzora na javnome mjestu drži životinje koje mogu ugristi ili ozlijediti drugoga, kaznit će se po novom zakonu od 200 do 1000 eura, a dosad su se ti prekršaji kažnjavali s od 20 do 100 eura. Isto toliko će dobiti i onaj tko se na javnome mjestu kocka ili mami na kocku ili omogućuje kockanje. I za taj prekršaj su dosad bile kazne u rasponu od 20 do 170 eura.

Kazne ‘streamašima‘

Novim zakonom nije ukinuto prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se kažnjavaju isključivo prostitutke, a kakvo u EU-u ima samo Hrvatska, ali je zakonodavac odlučio ne povećati kazne za to djelo pa one ostaju u rasponu od 20 do 100 eura. Međutim, kazne za one koji dopuste da se u njihovim prostorijama obavlja bludničenje i prostitucija narasle su na 300 do 2000 eura, a dosad su sankcionirana takva djela s od 20 do 170 eura ili maksimalnih 30 dana zatvora.

Neće se više moći ni prenositi uživo festivali niti nogometne utakmice, rođendani, kao ni drugi događaji izvan prostora gdje se događaj zbiva bez odobrenja vlasnika ili odgovorne osobe. Ako vi, naprimjer, snimate utakmicu Hajduka i šaljete prijenos nekome izvan stadiona, bit ćete kažnjeni s od 300 do 2000 eura. Dosad ste prolazili lišo s 20 do 150 eura kazne.

Istom kaznom će se kažnjavati i onaj tko snimljene stvari, pisani materijal ili letke raspačava na način da time remeti mir građana. Trgovački centri, pazite se sa svojim letcima!

Neće se dobro provesti ni oni koji se krivo predstavljaju i daju lažne podatke te time obmanjuju druge. Dosad su bili kažnjavani s od 20 do 170 eura, a od sad će dobiti po džepu od 300 do 2000 eura kazne. Pa vi recite djevojci koju osvajate da ste, na primjer, profesor, a radite u skladištu.

Kazne

Od 700 do 4000 eura - veličanje ustaštva, tučnjave, širenje lažnih vijesti, globe roditeljima zbog incidenata njihove djece

Od 300 do 2000 eura - poticanje djece na prekršajna djela, suprotstavljanje zapovijedi policajca, omogućavanje prostitucije, neovlašteni prijenos događanja, krivo predstavljanje

Od 200 do 1000 eura - prodaja pića maloljetnicima, manjak nadzora nad životinjama, kockanje na javnome mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:09