SVE JE AKTIVNIJI

Budiša: Prijeti opasnosti od duple države koja djeluje mimo zakona. Temelji se na korupciji i nepotizmu

 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Došlo je naše vrijeme! Za mirnu, pristojnu i nekorumpiranu Hrvatsku. Ovo su vremena za hrabre - poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na 16. Programskom saboru stranke. Pod geslom “Odgovorno za Hrvatsku”, Kosor je najavio da će HSLS na iduće parlamentarne izbore, prvi puta nakon 14 godina, izaći samostalno, a da ako uđu u Sabor sigurno neće koalirati s HDZ-om. Glavni naglasci predizbornog programa su gospodarstvo, zdravstvo, reforma pravosuđa i lokalne samouprave, unapređenje znanosti i obrazovanje te okrenutost mladima i ženama.

Prikazan je i sedmominutni film o povijesti HSLS-a iz kojeg su izostavljeni Đurđa Adlešič i Ivan Čehok, donedavni prvi ljudi stranke, a sada njezini disidenti. Adlešič se pojavljuje tek u jednom kadru, kraćem od sekunde, i to na nekom plakatu. Film se bazira na trolistu Gotovac- Budiša- Kosor.

- Pokrećemo novi duh patriotizma i novu odgovornost za izlazak iz ekonomske i moralne krize. Nudimo treći, pravi politički put. Možda će nam trebati godina ili pet da prenesemo liberalnu ideju, ali uvjeren sam da ćemo uspjeti jer smo sad zajedno - poručio je Kosor u dobro popunjenoj dovrani Lisinski.

Dražen Budiša upozorio je na opasnost tzv. duple države koja djeluje mimo zakona, temelji se na korupciji i nepotizmu. O prijedlozima u HSLS-u da bude stranački kandidat na listi za dijasporu, a za što je Kosor i jučer rekao da “to i dalje zvuči kao vrlo dobra ideja”, Budiša je rekao da je riječ o “nespretnosti” te da bi se za to mjesto trebao kandidrati netko tko je doista iz dijaspore, prije svega iz BiH jer je “još uvijek otvoreno pitanje tamošnjih Hrvata”.

- Na neki način sam se vratio u politiku kao potpora reformiranom HSLS-u, ali se nisam mislio kandidirati za izbore. Mislim da nema šanse da se predomislim - rekao je Budiša na pitanje hoće li se ipak kandidarati u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:44