VILI BEROŠ

BUDUĆI MINISTAR ZDRAVSTVA NAJAVIO KAKO VEĆ DANAS IDE U POVJERENSTVO I MIJENJA SVOJU IMOVINSKU KARTICU Odgovorio i na pitanje o Kujundžićevim grijesima

 
Vili Beroš
 Damjan Tadic / CROPIX

U razgovoru za N1 budući ministar zdravstva Vili Beroš prokomentirao je kako ne vidi potencijalne probleme zbog činjenice da je on novi ministar. Naime, ima administrativno iskustvo te je upoznat s funkcioniranjem sustava.

- U ovom trenutku ne vidim kakvi bi problemi mogli biti. Imam određeno iskustvo, u administraciji sam dvije godine, upoznat sam s funkcioniranje sustava. Moja ideja je da nastavim sa započetim inicijativama te ih intenziviram. To je u ovom trenutku od vrlo velike važnosti, kazao je Beroš.

Nije se htio osvrtati na premijerove riječi kako je bivši ministar Milan Kujundžić smijenjen jer se u ovom trenutku ne može fokusirati na posao.

- Ne mogu komentirati premijerove riječi, ali ono što je izvjesno jest da sam došao ovdje odgovorno raditi ovaj posao i da ću nastojati ništa ne prepustiti slučaju. Vremena je malo, ali u sustavu sam već dvije godine. Jučer sam rekao kako ću pokrenuti utemeljenje za uspostavu hitne helikopterske službe jer očekivati da će ona biti doista implementirana u tako kratkom vremenu nije moguće. Međutim, mi po tom pitanju kaskamo i nismo ništa napravili. Moramo hitno početi s njezinim utemeljenjem. Ono što hoću naglasiti jest da će u osnovnom fokusu ovog ministarstva biti bolesnik i njegovo zadovoljstvo. Dakle, dostupnost zdravstvene zaštite. Liste čekanja su tu problem koji se nameće. To naravno nije problem koji je lako riješiti, ali u razgovoru sa čelnikom HZZO-a poduzet ćemo i dodatne mjere za poukšaj saniranja tog problema, kazao je Beroš.

Što se tiče suradnje s Milanom Kujundžićem, kazao je kako ne može reći ništa loše po tom pitanju.

- Naime, otkad sam došao prije dvije godine u ministarstvo, primijetio sam da ministar Kujundžić zdušno radi na poboljšanju zdravstvenog sustava. U tome sam mu bio potpora u onoj mjeri kojoj sam mogao kao njegov pomoćnik. Mislim da su njegovi potezi bili korektni i usmjereni prema dobrobiti zdravstvenog sustava, kazao je Beroš o suradnji s Kujundžićem.

Nije htio govoriti o 'grijesima' bivšeg ministra.

- Tko sam ja da sudim. Ja u ovom trenutku ne vidim grijehe bivšeg ministra. Ja sam odmah dogovorio susret s gospođom Novaković, rekao je Beroš te dodao kako će s njom detaljno prokomentirati svoju imovinsku karticu.

- Do u detalje ćemo prokomentiratirati moju imovinsku karticu. Ima promjena u njoj. Naime, refinancirao sam svoje kredite u bankama koje su putem Hrvatske liječničke komore nudile prihvatljiviju kamatu, to sam napravio. Nadalje, više ne zarađujem od ovih aktivnosti van struke, kao što sam prije. S obzirom da sam bio pomoćnik ministra, manje sam vještačio na sudovima, stoga su moji prihodi manji. Ono u imovinskoj karitici odnosi se na neke djelatnosti u dopunskom radnom vremenu koje su mi tada bile moguće. Međutim, kao pomoćnik ni to više nisam mogao raditi. Supruga će navesti dio svog nasljedstva, otprilike 26 kvadara stana u Španskom, rekao je Beroš ekskluzivno za N1.

Osvrnuo se na medijske napise o njegovom satu koji navodno vrijedi 35.000 kuna. Kazao je kako je ljubitelj satova.

- Mogu priznati da sam ljubitelj satova. Taj sat sam dobio od svojih roditelja za doktorat. Ali najčešće nosim daleko prihvatljivije sportske satove, objasnio je.

Vili Beroš je odmah krenuo u pokušaje rješavanja problema u sustavu, posebice problema plaća zdravstvenih radnika. Našoj reporterki je kazao kako je već dogovorio sastanke s ključnim akterima struke.

- Ono što je izvjesno jest da ću se apsolutno truditi dobro odraditi svoj mandat. Danas u 12 sati mi dolazi kolega Luetić iz Hrvatske liječničke komore. Promptno ću pokrenuti razgovore sa sindikatima, Komorom medicinskih sestara, svim akterima. Pokušat ćemo ubrzati inicijativu o razgovoru o novom Zakonu o plaćama i radnom vremenu, kazao je Beroš te istaknuo kako će se baviti i problemima koje muče medicinske sestre koje su važan dio struke.

- Nisam revolucionar, nećemo podići ljestvicu toliko visoko, ali doista ću napraviti sve da opravdam povjerenje premijera, dodao je.

A ako ne bude dobar, obećava da će napustiti mjesto ministra.

- Ako ja ne budem dobar, odlazim s mjesta ministra. Odmah. Obećao sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46