RADNI POSJET

'BUDUĆNOST CIJELE REGIJE JE U EUROPSKOJ UNIJI' Josipović doputovao u posjet Bosni i Hercegovini

KRALJEVA SUTJESKA - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u srijedu u dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini kojega je započeo obilaskom Kraljeve Sutjeske, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva.

- Budućnost cijele regije je u Europskoj uniji, a njeno pridruživanje EU dat će novu dimenziju suradnji i povezivanju ljudi, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta mjestu Kraljeva Sutjeska.

Josipović je izrazio nadu kako će Hrvatska svoje članstvo u EU znati, zajedno s BiH, dok i ona ne uđe u članstvo, iskoristiti kao zajedničku prednost.

Hrvatski predsjednik je obišao franjevački samostan u tom mjestu, koji potječe iz XIV. stoljeća i u čijem se muzeju čuvaju važni povijesni izlošci, uključujući vrijedne stare rukopise-inkonabule čiju je restauraciju pomogla hrvatska vlada.

- Impresioniran sam vrijednošću i značajem baštine koja se ovdje nalazi i drago mi je da je hrvatska vlada bila od pomoći, bili su Josipovićevi dojmovi nakon obilaska samostana i muzeja.

Franjevci na području Kraljeve Sutjeske djeluju od XIV. stoljeća kada su sagradili i prvi samostan.

- Ovo je sjedište bosanske države i bosanske državnosti, kazao je Hini gvardijan fra Zoran Jaković koji je i dočekao predsjednika Josipovića.

Uz samostane u Kreševu i Fojnici, ovaj u Kraljevoj Sutjesci bio je jezgra oko koje su se održali franjevci u Bosni i nakon turske okupacije.

U sastavu samostana djeluje i muzej bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima poput brojnih arhivskih dokumenata, dragocjenih starih knjiga, zbirki slika te kovanim i tekstilnim predmetima umjetničkog obrta.

Najstarija i vjerojatno najvrednija slika koja se tamo čuva je "Poklon kraljeva - Krist pada pod križem", slikana s obje strane na dasci presvučenoj platnom. Sjevernjačkog je podrijetla i potječe iz 15. stoljeća. Ona je ujedno jedini sačuvani dio negdašnjeg preklopnog gotičkog oltara.

Gvardijan samostana podsjetio je kako je hrvatska vlada preko svojih različitih institucija pomagala projekte restauracije najstarijih knjiga-inkonabula, kako onih koji se čuvaju u Kraljevoj Sutjesci tako i u drugim franjevačkim samostanima u sastavu provincije Bosne Srebrene.

- Taj je dio značajan i za Hrvatsku i za BiH, kazao je gvardijan Jaković podsjećajući kako kopije restauriranih vrijednih dokumenata budu pohranjene i u Hrvatski državni arhiv.

Župa Kraljeva Sutjeska danas je suočena sa sličnim problemima kao i većina krajeva u središnjoj Bosni u kojima su većinu prije rata činili Hrvati. Prema dostupnim podacima u toj je župi do rata živjelo dvanaest tisuća Hrvata-katolika, a danas ih je tek 1.480. Većinu čine uglavnom stariji ljudi, a za povratak postoji tek individualno za zanimanje.

Fra Zoran Jaković je istaknuo kako je hrvatska vlada kroz posebni program pomagala obnovu kuća, no i to je stalo prije tri godine.

Hrvatski se predsjednik sastao s članovima franjevačke zajednice te predstavnicima lokalnih vlasti u središnjoj Bosni u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Hrvati, a razgovarali su o poteškoćama s kojima se susreću te načinima na koji bi im Hrvatska mogla pomoći.

Jospović je kazao kako je jasno da su najveći problem i ovdje kao i drugdje radna mjesta, a takve se poteškoće u predstojećem razdoblju može rješavati kroz prednosti koje će ponuditi članstvo u EU.

- Postoje i problemi podjela, no naglasak je na zajedničkom problemu, a to je nezaposlenost i ekonomija, kazao je Josipović.

On je istaknuo kako će Hrvatska ulaskom u EU postati drugačiji partner BiH, uključujući tu i gospodarsku djelatnost.

- Nadam se da ćemo zajedno imati dovoljno mudrosti da i to naše novo članstvo, dok i BiH ne uđe u EU, iskoristimo kao našu zajedničku prednost, kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović nije mogao izbjeći ni pitanje o predstojećim kvalifikacijskim utakmicama za svjetsko nogometno prvenstvo. Kazao je kako je najvažnije da utakmice Hrvatska-Srbija i BiH-Grčka proteknu bez izgreda, mržnje i ekscesa, a da je siguran u pobjedu Hrvatske nad Srbijom. "Ja sam uvjeren da će Hrvatska pobijediti", kazao je Josipović.

Gvardijan samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Zoran Jaković izjavio je kako je iznimno zahvalan predsjedniku Josipoviću na posjetu. "Simboličko je i stvarno značenje ovog posjeta za nas fratre", kazao je fra Zoran dodajući kako su franjevci iznijeli svoje probleme Josipoviću te izrazili nadu da će Hrvatska nastaviti pomagati u očuvanju kulturnog blaga kojega imaju u posjedu, jer je riječ o artefaktima europske vrijednosti.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko u ime predstavnika lokalnih vlasti je kazao kako su Josipoviću prenijeli poziv da hrvatske tvrtke investiraju u općinama središnje Bosne. "Apeliramo na tvrtke iz Hrvatske da u BiH otvaraju radna mjesta, a mi im u tome nudimo sve pogodnosti", kazao je Zovko.

Hrvatski predsjednik nakon boravka u Kraljevoj Sutjesci posjet BiH nastavlja odlaskom u Sarajevo. Tijekom dana on će tamo zajedno s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem posjetiti SOS Dječje selo, a potom će se susresti sa studentima i profesorima Pravnog fakulteta.

Predsjednik Josipović će se u srijedu u Mostaru susresti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem te navečer sudjelovati na svečanoj dodjeli nagrada "Večernjakov pečat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:15