PAD NA LJESTVICI GLOBALNE KONKURENTNOSTI

BUGARSKA PRIVLAČI VIŠE INVESTICIJA OD HRVATSKE 'Koči nas javna uprava i porezna politika'

Zagreb, 030914.Radnicka cesta 52.Nacionalno vijece za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u prostorima Hrvatske udruge poslodavaca predstavilo je rezultate "Izvjesca o globalnoj konkurentnosti 2014. - 2015." U ovo izvjesce koje se temelji na stavovima vise od 14 tisuca rukovoditelja iz 144 zemlje te sluzbenoj statistici, Hrvatska je ukljucena od 2002. godine.Na fotografiji: slide s prezentacije.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomaš / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Nazadovanje Hrvatske za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu pokazuje da ona nije privlačna za investicije te da je potrebno provesti reformu javne uprave i poticati inovativnosti, rečeno je na današnjoj novinskoj konferenciji Nacionalog vijeća za konkurentnost (NVK).

Hrvatska je nazadovala za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu te se u najnovijem „Izvješću o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015.“ nalazi na 77. mjestu od 144 zemalja.

"Zauzimanje 77. mjesta na ljestvici govori nam o tome da hrvatsko društvo i ekonomija nisu privlačni za investicije. To moramo nužno preokrenuti i iskoristiti izvješće kao dijagnostičku podlogu za definiranje poteza s kojima ćemo promijeniti stanje“, kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK-a na današnjem predstavljaju izvješća u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

„Većina negativnih atributa nalazi se u javnom sektoru i zato bismo trebali započeti reforme u tom dijelu koji najviše koči investicije, i to čim prije. To su javna uprava, javne politike i porezna politika“, dodao je Mudrinić.

Hrvatska s ovogodišnjom ocjenom od 4,13 stagnira na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, dok je u proteklih 7 godina trend u padu. Međutim, u nekim indeksima uočljiv je napredak, kazao je Mudrinić.

Ovogodišnje izvješće tako pokazuje poboljšanje ocjene faktora institucija, zdravlja i osnovnog obrazovanja, efikasnosti tržišta roba i tržišta rada, razvoja financijskog tržišta, poslovne sofisticiranosti i tehnološke spremnosti. S druge strane, zamjetan je pad ocjene makroekonomskog okruženja, inovativnosti, veličine tržišta, visokog obrazovanja i infrastrukture.

„Izvješće ukazuje na potrebu poticanja inovativnosti te na nedostatak provedbe strukturnih reformi bitnih za održiv ekonomski rast i povećanje globalne konkurentnosti“, zaključio je Mudrinić.

Krešimir Sever, predstavnik sindikata u NVK-u kazao je da indeks konkurentnosti već četiri godine uglavnom stagnira i da je još u silaznoj putanji, te da ne očekuje skorašnji zaokret trenda. Upozorio je na pad potrošnje i potražnje u Hrvatskoj, a vladinu politiku usporedio s psom koji pokušava uhvatiti vlastiti rep.

Darinko Bago, predstavnik izvoznika u NVK-u, istaknuo je da izvoz, koji je po nekim izračunima porastao za 2 do 3 posto u odnosu na prošlu godinu, ne može u kratkom roku biti jedini izlaz za gospodarstvo Hrvatske. Upozorio je i na neizvjesno međunarodno okuženje koje će utjecat na budućnost hrvatskog izvoza.

Na prvom mjestu ljestvice globalne konkurentnosti u ovoj godini nalazi se Švicarska, a slijede Singapur, SAD, Finska, Njemačka i Japan.

Od srednjeeuropskih zemalja, Češka na 37. mjestu bilježi solidan oporavak nakon višegodišnjeg pada, a manji oporavak bilježe i Mađarska i Slovačka. Od jugoistočnih europskih zemalja, Bugarska je nastavila napredovati i zauzela 54. mjesto, a Rumunjska i Makedonija su zabilježile najveće poboljšanje ocjene konkurentnosti, zauzevši 59. i 63. mjesto, po čemu su ispred Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 01:03