NEZADOVOLJSTVO

Bujas: Mjere pomoći su prekomplicirane i nedovoljne; Boban: Kavu prodaju benzinske, a kafići ne smiju. Zašto?

Svi koji imaju pad veći od 40 posto moraju ući u mjere za očuvanje radnih mjesta, zaposlenici moraju dobiti 4000 kuna, smatra Bujas
Hrvoje Bujas
 Marko Todorov/Cropix

Nove mjere pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa i zatvaranja nekih djelatnosti, poput ugostiteljstva i drugih, ukupno su 'teške' 2,1 milijardu kuna i na tragu su politike očuvanja radnih mjesta i pomoći privatnom sektoru, istaknuo je u ponedjeljak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Nove mjere pomoći gospodarstvu odnose se na, kako je kazao premijer, na više od 80 tisuća zaposlenih, a riječ je o tri mjere, od koje je prva ona od 4.000 kuna mjesečne naknade za radnike, za što se što se uz doprinose izdvaja oko 470 milijuna kuna.

Druga mjera se odnosi na pokrivanje dijela ili svih fiksnih troškova tijekom zatvorenosti, a ta mjera bi trebala iznositi oko 250 milijuna kuna, dok je kao treću mjeru premijer naznačio novi paket tzv. covid kredita preko Hamag-Bicro-a u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Novim mjerama pomoći poduzetnici nisu pretjerano zadovoljni.

- Smatram da mjere nisu pravične. Mi jesmo zadovoljni mjerama za pomoć tvrtkama koje su doista zatvorene u kontekstu ugostiteljstva, fitness centara i ostalih, ali smatramo da onda i svi oni koji imaju sličan pad od 70 posto i više, moraju također biti adekvatno nadomješteni s istim takvim mjerama koje se nude onima koji su zatvoreni, rekao je u RTL-u Danas predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas koji je ljutito izjurio s današnjeg sastanka s ministrima.

Dodao je kako su mjere nedovoljne jer se ne ide do one prave, strukturne reforme koja bi uključivala smanjivanje PDV-a, smanjivanja pada fiskalnih nameta i svih ostalih nameta koje bi poduzetnici imali da bi ipak s kakvim takvim optimizmom dočekali iduću sezonu.

- Da biste uopće shvatili koje su mjere na stolu, vi morate završiti jedan poseban fakultet mjera, jer ja kad počnem vrtjeti o čemu se sve to skupa radi to je toliko komplicirano da ne znate gdje biste počeli. Mjere se moraju pojednostaviti. Svi koji imaju pad veći od 40 posto moraju ući u mjere za očuvanje radnih mjesta, njihovi zaposlenici moraju dobiti 4000 kuna. Potom, svi koji su zatvoreni i imaju padove od 60-70 posto i više moraju dobiti dodatno obeštećenje uz mjere za očuvanje radnih mjesta. Moraju dobiti dodatno obeštećenje vezano uz participaciju u fiksnim troškovima, što je tu komplicirano?, upitao je predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Bujas smatra da se PDV treba smanjiti minimalno iduće dvije godine kako bi poduzetnici mogli doći k sebi. Podsjeća da plaćaju drugi najveći PDV u Europi, koji je uz porez na potrošnju praktički prvi najveći PDV u Europi, pojašnjava Bujas. Stoga se zahtijevaju strukturne mjere i da kratkoročne mjere budu jasne, konzistentne, pravične i za sve jednake, piše RTL.

'Ako kavu možete kupiti na kiosku ili benzinskoj, zašto ne možete i u kafiću?'

Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, u Dnevniku N1 kazao je kako se ugostiteljski sektor drži sada kada je, zbog mjera - zatvoren.

Kazao je kako im današnji sastanak s predstavnicima vlade nije ponudilo nadu.

- Prvi je tjedan došašća tjedan nade, a mi je danas nismo osjetili. Naši prijedlozi danas nisu ispoštovani, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić izlazili su sa svojim prijedlozima, ali su tvrdi i nisu imali razumijevanja za ono što mi želimo. Očekujemo još pregovora i očekujemo nešto bolje od onoga što je danas ponuđeno, rekao je Dražen Boban.

Naglasio je kako je mnogo djelatnosti vezano za ugostiteljstvo i turistički sektor, poput malih obrtnika, OPG-ova, distributera...

- Teško je prognozirati situaciju, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, te o tome hoće li nas se otvoriti 21.12. Ako dođe do dužeg zatvaranja doći će do osipanja radne snage jer to ne možemo podnijeti, i doći će do problema, rekao je Boban.

Kazao je i kako nema razloga za to da se kava za van ne može kupiti u kafićima.

- Ako se može kupiti u pekarnici, na benzinskoj, na kiosku... Događa se prelijevanje u njihovu korist, a mi se nadamo da će vladajući imati razumijevanja i dati nam da radimo bar taj dio, rekao je Boban.

Kazao je kako se danas nije dogodio prosvjed nego okupljanje, te da mu je drago da je do toga došlo, jer su ljudi prepoznali da je situacija alarmantna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06