BURNO U SABORU

Bulj donio Plenkoviću majicu s logom HEP-a i u sabornici vikao: ‘Veleizdaja!‘

Nova je sezona otvorena brojnim opomenama, ali i izbacivanjem jedne zastupnice iz sabornice

Miro Bulj

 Saborska Tv/

NOVO 15:20 - Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) optužio je u utorak na saborskom aktualnom prijepodnevu premijera Andreja Plenkovića da provodi anacionalnu politiku, što je premijer rezolutno odbacio.

Nama imputirati da smo anacionalni jer surađujemo sa nacionalnim manjinama koje žive u Hrvatskoj, nećete, to vam nigdje neće proći, rekao mu je Plenković.

Optužujući ga da provodi anacionalnu politiku, Mlinarić je premijera pitao zašto je od veličanstvene proslave Oluje, napravio seoski vašar, zašto je "pljunuo“ na predsjednika Tuđmana i na Hrvatsku vojsku šaljući potpredsjednika Vlade u Grubore, prozvao ga da "njegova“ potpredsjednica Vlade i troje SDSS-ovih zastupnika ne priznaju dva najveća hrvatska praznika, 5. kolovoza i 18. studenoga, da nije ništa poduzeo oko ratne odštete, logoraša, da sudovi nisu procesuirali nikoga….

Svaka čast i vama i svakom hrvatskom branitelju, no nema vlade koja je više učinila za dignitet Domovinskog rata, ali moramo raditi na pomirbi i suradnji, uzvratio mu je Plenković, upitavši ga "što vi hoćete“?

Kad je pak riječ o suradnji s manjinama, Mlinariću je poručio da njegova stranka u tom pogledu nema ništa za ponuditi narodu, osim "nabijati“ na nos HDZ-u da surađuje sa manjinama, pa i sa troje zastupnika SDSS-a.

"Tu se jako razlikujemo, ovo je 2023.“, istaknuo je premijer, naglasivši kako je Hrvatska samostalna više od tri desetljeća i kako je riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće.

Sramotno je i bezobrazno što naš mandat nazivate anacionalnim, rekao je DP-ovu zastupniku, podsjetivši da je u tom mandatu vraćen Dan državnosti na 30. svibnja, Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, 18. studenoga proglašen blagdanom i neradnim danom, donijet će se zakon o hrvatskom jeziku.

Plenković je naveo i da su u Hrvatskoj pokrenuti kaznen postupci protiv 3801 osobe, da je 707 okrivljenika proglašeno krivima, da su lani podnesene kaznene prijave protiv 49 osoba, optužnice podignute protiv 22, a sudovi su presudili u odnosu na 31 osobu.

Mlinarić se obrušio i na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda, kazavši kako je on general HV, ali je sagnuo glavu pred premijerom.

Netko će biti ostati zlatnim slovima upisan, kao predsjednik Tuđman, a vi ćete kao izdajnik, izjavio je zastupnik DP-a.

Riječ "veleizdaja“ koristio je u svom istupu i Miro Bulj (Most) koji je premijeru poklonio majicu s logom HEP-a i porukom Za jedan cent svima, a ne samo njima.

Prenio je kako ga ljudi pitaju što se u Slavoniji događa sa svinjama koje se "nemilosrdno ubijaju" te upitao premijera gdje mu je „veselko“, ministar Grlić Radman koji je dobio sav „asortiman“ od države i nije prijavio dividendu od dva milijuna eura. Tvrdi i da će slavonski seljaci dobiti manje za svinje nego Grlić Radman, odnosno njegova obiteljska tvrtka Agroproteinka, za njihovo zbrinjavanje.

Premijer mu je odgovorio da je Grlić Radman u UN-u, da je Agroproteinka ugovor s državom potpisala 2017, dok on nije bio ministar.

Donijeli smo mjere od 27 milijuna eura koje će pomoći svinjogojcima, znat ćemo zaštiti seljaka i nadoknaditi mu troškove, poručio je Plenković.

"Svjesni ste da se pogoduje bankama, Vujnovcu….malo je reći izdaja, ovo je veleizdaja“, rekao je Bulj.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU potvrdio je navode Daria Hrebaka (HSLS) da 22 hrvatska grada u slijedećih nekoliko godina iz programa Integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU) mogu povući 680 milijuna eura za razne projekte.

Gradovi sredstva dobivaju izravno, a potpisi se očekuju se krajem listopada ili početkom studenoga, a nakon toga se očekuje veliki investicijski ciklus u njima, rekao je Erlić.

To je veliki novac za modernizaciju i digitalizaciju, to će biti renesansa hrvatskih gradova i veliki kotač razvoja gospodarstva, ocijenio je zastupnik.

Premijer Andrej Plenković odbacio je tvrdnje da Vlada malo ili ništa radi za umirovljenike.

Prosječna mirovina u našem mandatu povećana je za 52, 3 posto i iznosi 545 eura. U odnosu na 2016., kada smo preuzeli vlast, to je povećanje od 41 posto, odgovorio je Željku Paviću (Socijaldemokrati). Naglasio je i kako su najniže mirovine podigli više od 66 posto, te za kolovoz iznosi 346, 7 eura, dok udio prosječne mirovine u plaći iznosi 47, 7 posto.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je pozitivne rezultate pilot projekta onko uputnica u KB Rijeka. Od 1. svibnja do 5. rujna, redovnih je narudžbi bilo 673, prosječno vrijeme čekanja 98 dana, a po novom modelu naručivanja provedene su 63 narudžbe onkoloških bolesnika, vrijeme čekanja na realizaciju je ispod četiri dana, naveo je Beroš.


13:30 - Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ustvrdio je kako premijer Andrej Plenković vodi "anacionalnu politiku", a zatio pitao: "Zašto ste od veličanstvene proslave "Oluje" u Kninu napravili seoski vašar? Zašto ste pljunuli, bacili ljagu na predsjednika Tuđmana šaljući potpredsjednika Vlade u Grubore? Dobro znate da zločina tamo nije bilo. Što ste poduzeli po pitanju ratne odštete i kažnjavanja ratnih zločinaca?".

Nakon što je iznio podatke o broju podignutih optužnica i broju osoba osuđenih za ratne zločine u Hrvatskoj, Plenković se obrušio na zastupnika DP-a.

- Živimo u 2023. godini, a vi kao stranka nemate baš ništa za ponuditi hrvatskom narodu, osim nabijati na nos HDZ-u da surađuje s manjinama. Ovo je 2023. godina, Hrvatska je samostalna već više od tri desetljeća, riješila je sve strateške zadaće... Svaka čast vama i svakom hrvatskom branitelju, ali mi moramo raditi na pomirbi i suradnji. Što vi zapravo hoćete? - rekao je Plenković.


13:05 Zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović, nakon što je konstatirala da je u HEP-u postalo normalno da se plin kupuje po višoj, a prodaje po nižoj cijeni, pitala je premijera Andreja Plenkovića: "Što ste vi u cijeloj toj priči, jeste li scenarist, redatelj, šaptač ili glavni glumac?"

Umjesto odgovora, Plenković joj je još jednom uzvratio podsjećanjem da se svojevremeno borila protiv izgradnje LNG terminala na Krku i da će joj se to zauvijek pamtiti.


12:10 Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot poručio je kako predsjednik Vlade Andrej Plenković nije učinio ništa po pitanju afere s preprodajom Inina plina u koju je bio uključen i Damir Škugor.

- Pa vi imate člana uprave HEP-a Tomislava Šambića koji je potpisao ugovor o kupnji nekretnini s vlasnikom PPD-a Pavlom Vujnovcem. To vi odobravate, to je direktan sukob interesa. Od tisuća stanova u Zagrebu, on ga je kupio baš od Vujnovca. Vi ste zbog Vujnovca završili na naslovnici Financial Timesa. Što mislite napraviti da se korupcija zaustavi? - pitao je zastupnik Mosta.

Premijer mu je poručio kako je "aferu Škugor" otkrila Vlada, odnosno Ministarstvo financija u suradnji s bankama.

- Aferu je otkrila vlada, ne oporba. Ministarstvo financija je radi sprječavanja pranja novca to otkrilo. Novac nije izgubljen. Što se smijete, toliko ste duhoviti da vas je divota gledati... - poručio je premijer.

Zastupnik Troskot poručio je Plenkoviću da više nije "suvereni premijer".

- Vi ste obični glasnogovornik u Vladi Pave Vujnovca - poručio je.

U međuvremenu, HDZ se oglasio preko Facebooka.


11:45 Zastupnica Nove ljevice Ivana Kekin upozorila je kako je Hrvatska druga po smrtnosti od malignih bolesti u cijeloj Europskoj uniji iako po stanovniku izdvajamo 11 posto više novca od europskog prosjeka.

- Liječimo skupo i liječimo loše - rekla je.

Potom se obrušila na privatnu zdravstvenu ustanovu Medikol i na njegova vlasnika koji je, kako tvrdi, blizak HDZ-u. Njegova je zdravstvena ustanova, kaže, jedina čiji je projekt Vlada Andreja Plenkovića proglasila projektom od strateškog interesa RH.

- Taj je čovjek jednom bankrotirao, a jednom je došao do predstečajne nagodbe. Ne plaća porez i ne poštuje zakone. U čijem je interesu (to što je projekt Medikola proglašen od strateškog interesa RH)? - pitala je zastupnica Kekin.

Premijer Andrej Plenković poručio joj je da ne poznaje čovjeka o kojem ona govori.

- Rekli ste da je on meni blizak, a ja ga uopće ne poznajem. Smirite malo lažne izjave jer to nije dobro. Mogli bismo se baviti parkingom vašeg supruga, nemojte se smijati - poručio joj je Plenković.

Zastupnica Kekin poručila je kako je vlasnik Medikola od države dobio više od milijardu kuna i da je Plenkovićev strateški partner iako ima dvije optužnice.

- Strateški je interes da se nastavi privatizacija javnog zdravstva. Da bogati hadezeovci idu u Medikol, a ostali kod svećenika na liječenje - poručila je Kekin.


11:15 Zastupnik HSS-a Krešo Beljak zatražio je da se promijene pravila igre oko financiranja izbornih kampanja nakon što su, tvrdi, neke stranke u svojim izvješćima prikazale znatno manje troškove.

- Svjedoci smo da je na prethodnim izborima bilo onih koji su potrošili stotine tisuća eura i postigli rezultate sa sumnjivim novcima - rekao je Beljak.

Premijer Andrej Plenković mu je rekao kako ne zna na koga misli.

- Na Domovinski pokret. To je stranka koja je osnovala paralelni HSS, stranku koja nema nikakvih prihoda, a održava skupštine u najskupljim gradskim halama. Odakle novac? Tu je i Fokus, stranka koja nije postojala. Kako ta stranka potroši najmanje 200 tisuća eura u kampanji, a onda u financijskom izvješću napišu da su potrošili samo 50 tisuća? To treba provjeriti. Taj novac ili dolazi od mafije ili od tajkuna ili od stranih agencija i tajnih službi - poručio je Beljak kako prenosi N1.


10:55 Zastupnik Socijaldemokrata Davorko Vidović pitao je premijera Andreja Plenkovića šuti li o aferi "Plin za cent" zato što se možda ništa nije ni dogodilo.

- Bila je to izmišljena afera, oporba, novinari. Nisu neki veliki novci. Je li to razlog za šutnju ili u pozadini stoji nešto sasvim drugo, što se pribojavam da jest, a to je da ta plinska afera nije eksces nego da je problem mnogo dublji - rekao je Vidović.

Plenković je rekao da je to sada već četvrto pitanje na istu temu, te je opet krenuo nabrajati uspjehe Vlade.

- Kontekst je krajnje banalan. Dogodio se propust koji se u trgovanju plinom ne događa jednom. Nađete jedno odstupanje koje će zasjeniti sve. Ne dam to ... Sve što je dobro i što je spasilo standard građana, to je dobro. Vrtići i bolnice ne bi mogle platiti svoje račune. Ne dam da od megauspjeha Vlade... Ovo je bila greška, mi ćemo donositi odluke. Mogao bih i ja reći, svi su korumpirani: i Mrak Taritaš i Benčić i Beljak... - poručio je.


10:35 Zastupnica Možemo! Sandra Benčić podsjetila je premijera Andreja Plenkovića kako su prošla već tri mjeseca od izbijanja afere "Plin za cent", a da je direktor HEP-a Frane Barbarić ostao na svojoj poziciji iako je, kako tvrdi, odgovoran za aferu zbog čega je trebao biti smijenjen.

- Omogućujete da sakriva dokaze ili čini nova kaznena djela. Ovo je vaš klasični nacrt, hodogram kada se radi o aferi vaših ministara ili direktora. Dok USKOK ne dođe po njih, vi ih ostavljate na poziciji moći. Samim time vi ste mecena političke korupcije u Hrvatskoj - poručila je Benčić.

- Ne samo da je ovo teška laž nego vas u biti sve štiti zastupnički imunitet, da vas ne tužim za to! Pretjerujete, bez i jednog dokaza. To govori o vama kakvi ste, nemoćni, patetični, jadni! - uzvratio joj je Plenković tvrdeći da su sve te, kako kaže, lažne optužbe posljedica toga što "ona i njezini kolege iz oporbe ne vide kako pobijediti HDZ, pa je nova strategija da je Plenković korumpiran".

- HDZ je ispunio svoja predizborna obećanja. HDZ će pobijediti - poručio je premijer.

image

Sandra Benčić

Ranko Suvar/Cropix

10:20 Nakon što je zastupnica Karolina Vidović Krišto ponovno uzela riječ mimo pravila propisanih saborskim Poslovnikom, kako bi premijera Andreja Plenkovića optužila da je obična lutka na koncu kojom upravljaju vlasnici trgovačkih lanaca, zaradila je još dvije opomene te joj je naređeno da napusti dvoranu.

- Premijer je postao spiker trgovačkih lanaca. Barbarić mu prijeti, a on nema snage smijeniti ga jer je ucijenjen - rekla je.

- Sada dobivate i petu opomenu pa ni sutra nećete moći prisustvovati sjednici Sabora - rekao je Gordan Jandroković nakon što se zastupnica Vidović Krišto nastavila buniti.


10:15 Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pitala je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića što je s aferom "Plin za cent", te zašto još uvijek čekamo epilog tog velikog skandala.

- Još nema epiloga. Rekli ste da Hrvatsku ne trese ništa, to je bilo početkom srpnja. Onda ste rekli da ćete odluku donijeti kada Vlada tako odluči. Što ste u zadnja dva mjeseca radili da rasvijetlite aferu gubitka 14,8 milijuna eura? Tko će snositi odgovornost? - pitala je premijera.

Umjesto odgovora na zastupničko pitanje, Plenković je odlučio još jednom podsjetiti javnost da je i Mrak Taritaš bila među zastupnicima i zastupnicama koji su blokirali donošenje odluke o obuci ukrajinskih vojnika na teritoriju RH.

- A što se same teme vašeg pitanja tiče, dogodila se greška. Okej? - rekao je Plenković.


9:55 Zastupnik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je pitanje premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je ustvrdio da je Hrvatska razorena depopulacijom, te da zbog gubitka stanovništva Slavoniji prijeti gubitak jedne izborne jedinice.

- Bili ste prisiljeni proširiti izborne jedinice jer ste razorili Slavoniju. Zašto to radite? - pitao je Plenkovića.

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je Penavu da je sve donedavno bio član HDZ-a i da upravo HDZ-u duguje sve što danas ima.

Da nije HDZ-a, vi ne biste nikad postali gradonačelnik Vukovara, poručio mu je Plenković. Podsjetio je Penavu da se svojevremeno natjecao i za funkciju zamjenika predsjednika HDZ-a.

- Sad kad vas slušam uopće ne znam kakvi biste vi to zamjenik bili, kada danas tako briljantno prosvijetljeni napadate postignuća HDZ-ove Vlade - poručio je Plenković.

image

Ivan Penava

Ranko Suvar/Cropix

9:40 Zastupnica stranke Odlučnost i pravednost Karolina Vidović Krišto zbog kršenja saborskog Poslovnika dobila je dvije opomene od Gordana Jadrokovića koji predsjeda današnjom sjednicom.

- Nervozni ste jer ste u korupciji, ali to vam ne daje za pravo da blokirate rad Hrvatskog sabora - poručila je Jandrokoviću.

Dakle, zastupnici Vidović Krišto prijeti oduzimanje prava na govor do konca dana iako aktualno prijepodne još nije niti počelo.


Nakon dugog toplog ljeta, saborske zastupnice i zastupnici napokon su se vratili na svoja radna mjesta. Završila je ustavom zajamčena dvomjesečna stanka i danas je počelo jesensko zasjedanje Sabora koje će trajati sve do sredine prosinca.

Kao i uvijek, jesensko zasjedanje započelo je aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg će 39 zastupnica i zastupnika imati priliku postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkoviću ili bilo kojeg drugom članu Vlade. Ždrijebom je određeno da će prvo pitanje postaviti zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, dok će posljednje pitanje na "aktualcu" postaviti zastupnica Socijaldemokrata Katica Glamuzina.

Kako se zastupnici do kalendarskog početka zime ne bi previše umorili već je dogovoreno da će se napraviti pauza u zasjedanju u tjednu kada je blagdan Svih Svetih.

image

SDP-ovi zastupnici

Ranko Suvar/Cropix
image

Nikola Grmoja

Ranko Suvar/Cropix
image

Marina Opačak Bilić

Ranko Suvar/Cropix
image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix
image

Andrej Plenković

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:26