NEVJEROJATAN ISTUP

Bulj najavio da će organizirati ‘samozaštitu od migranata‘: ‘Oružje? Zna se kako se štiti. Znali smo se štititi i 90-te‘

Mostovac je ranije u Saboru migrante izjednačio s teroristima

Miro Bulj

 Damjan Tadic/Cropix

Odluka saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se izvješće Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) o ilegalnim migracijama neće uvrstiti na raspravu plenarne sjednice jer nije poštovan Poslovnik posvađala je u petak oporbu i vladajuće.

Zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista ponavljali su da vladajuća većina namjerno izbjegava raspravu o ilegalnim migracijama, da zloupotrebljava Odbor za Ustav kao i da su premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odgovorni za "pad šengena”, a vladajući da ništa ne izbjegavaju već samo poštuju proceduru.

"Dok teroristi ulaze u Hrvatsku, a Slovenija, Italija i Mađarska blokiraju granice, vi ostavljate narod nezaštićen, dok se sjetite da treba nešto poduzeti što će biti sa sigurnošću naših građana”, upitao je Miro Bulj (Most).

"Neshvatljivo je da za krizu koja je globalna krivicu prebacujete na Hrvatsku”, uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Pozvao je Mostovce da prestanu maltretirati sa stavovima za koje nemaju potporu.

Jandroković: Stajalište Mosta dobilo jedan glas na odboru

Od 13 članova Odbora, od kojih je šest oporbenih, stajalište koje zastupa Most dobilo je samo jedan glas (Sandre Benčić), kazao je Jandroković.

Pozvao je Sinišu Hajdaš Dončića (SDP), predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji je donio zaključak o uvrštavanju izvješća o migracijama na plenarnu sjednicu, da sazove novu sjednicu i pošalje prijedlog koji će biti u skladu sa saborskim Poslovnikom, pa će ga uvrstiti na dnevni red.

"Otklanjam namjerno plasirane teze da HDZ i vladajuća većina izbjegavaju plenarnu raspravu o pitanju migracija i šengena, mi želimo tu raspravu, i osobno želim tu raspravu, ali ona mora biti u skladu s Poslovnikom”, istaknuo je Jandroković.

Hrvoje Zekanović (HDS) zaključio je da Most želi žicu i vojsku između Metkovića, Imotskog, Vrgorca i s druge strane Posušja, Ljubuškog i Gruda.

Nevjerojatan je okret Hrvoja "Marakeš” Zekanovića u odnosu na HDZ-ovu politiku, spočitnuo mu je Marko Milnović Litre (Suverenisti) a njegov kolega Marijan Pavliček ponovio stav da žele vojsku i žicu na granicama ali da se time ne dijele Hrvati u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hrvati iz BiH granicu ne prelaze preko rijeka ili šuma nego na graničnim prijelazima, nadovezao se Nino Raspudić (Most).

Katarina Peović (RF) osudila je govor mržnje zastupnika Bulja koji je migrante nazvao teroristima.

Nisu svi migranti teroristi, ali svi teroristi su ilegalni migranti u zadnjih godina, uzvratio je Raspudić zastupnici RF-a.

Nikola Grmoja (Most) rekao je pak da oni koji ilegalno prelaze granicu čine prekršaj, a dolaze iz kultura gdje se teroristički čin odobrava i da toga moramo biti svjesni.

Govor mržnje i ksenofobne izjave osudili su također Sandra Benčić (Možemo) i Peđa Grbin (SDP). "Potpuno je neprihvatljivo stavljati znak jednakosti između migranata i terorista", naglasio je Grbin.

Mostovci Grmoja i Bulj kasnije su u Saboru održali u konferenciju na kojoj je Bulj, između ostalog, najavio "organiziranje samozaštite građana od migranata".

"Zna se što je samozaštita, sigurnost svakog građanina grada Sinja, ja ću u tome trenutku organizirati samozaštitu jer drugačije očito ne ide. Meni je bitnije jedno dite, jedan čovik moj, nego svi ovi briselski ćate koji su nas doveli u nesigurnost", rekao je Bulj na što su ga novinari upitali govori li on o oružju.

"Ja govorim o samozaštiti, a znat će se kako ćemo se štititi. Znali smo se štititi i 90-te", odgovorio je Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:24