MOSTOV ZASTUPNIK

BULJ O AFERI VJETROELEKTRANE 'Nisu krivici samo privedeni, kriva je politika hrvatske vlade, koalicije Pupovca, Plenkovića, Vrdoljaka i Bandića'

Miro Bulj
 Damjan Tadić / CROPIX

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj izjavio je u ponedjeljak da u aferi Vjetroelektrane nisu krivici samo privedeni, nego „da je kriva politika hrvatske vlade“, odnosno vladajuće koalicije, a podsjetio je i na odluke Milanovićeve Vlade.

„Nisu krivici samo privedeni, kriva je politika hrvatske vlade, koalicije Pupovca, Plenkovića, Vrdoljaka i Bandića“, rekao je Bulj na ulazu u vjetropark Krš-Pađene, komentirajući aferu u kojoj je uhićeno više osoba, među njima i Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Bulj tvrdi da su vjetroparkovi, u ovom slučaju Krš-Pađene, ugrozili energetsku neovisnost građana i države, da su „korupcija i klijentelizam po pitanju energetike“ vidljivi na tom, ali „i u svim vjetroparkovima“.

Kaže i da temeljem odluke, koju je na posljednjoj sjednici Vlade Zorana Milanovića, donio ministar Ivan Vrdoljak, hrvatski građani plaćaju godišnje subvencije od milijardu i pol kuna.

Očekujem da se Ćorić očituje, premijer zapovjedno odgovoran

„Toliko se muze iz džepova naših građana, tako da ovdje nije odgovornost samo na Josipi Rimac i ostalim uhićenima, nego i na politici i sustavu koji je planiran u ovoj vladi, od premijera do ministra Ćorića“, izjavio je Bulj.

Ministra energetike proziva da je, nakon što je iz Vlade otišao Most, koji je, tražio procjenu studije utjecaja na okoliš, tu odluku odmah poništio i „dao da se gradi vjetroelektrane“.

„Očekujemo da se očituje o projektu kao ministar ugroze energetike i okoliša, jer sve što je radio, radio je protiv interesa građana“, ustvrdio je zastupnik.

Proziva i premijera, tvrdi da ima „zapovjednu odgovornost, da ne može Pilatovski prati ruke, jer je znao da preslaguje vlast sa Vrdoljakom koji je osmislio sve subvencije“.

Izračunao je kako bi, s milijardu i pol kuna, „koje se daju tko zna kome“, moglo na sve krovove besplatno postaviti mikro-solare i imati energetski neovisne obitelji.

„Ne samo da je Ina dana u tuđe ruke, na ovaj način smo i našu energetsku neovisnost dali“, izjavio je.

Naveo je i kako država i lokalne zajednice godišnje daju pola milijarde kuna socijalno ugroženim obiteljima za ogrjev. Da smo samo to ulagali, ti bi ljudi bili energetski neovisni, rekao je, naglasivši da Hrvatska ne koristi dovoljno obnovljive izvore kojima je bogata.

Finska proizvodi više sunčeve energije od Hrvatske, a tamo se, "doslovno, ne zna kad je dan, a kad je noć", argumentirao je.

Ne brinu ga najave o izlasku Željka Keruma na izbore u njegovoj, 9. izbornoj jedinici.

„Nisam u ratu prodavao manistru (tjesteninu), borio sam se za Hrvatsku, izbori me vesele“, poručio je Bulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:50