VELIKA BURA

BUNA PROTIV NEUMOLJIVOG SLAVONSKOG ŽUPNIKA: 'AKO TREBA, PISAT ĆEMO I PAPI FRANJI!' Ne pada nam na pamet voditi djecu tamo gdje je on to naumio

crkva u Jelisavcu
 Google Street View

Iako bi se trebalo raditi o veselom događaju, sveta pričest je za stanovnike Jelisavca, sela na području Našica, ispala sve samo ne sretna prigoda.

Naime, kako piše Glas Slavonije, nakon što je vlč. Nikola Legac, upravitelj Župe sv. Marka Evanđeliste u Markovcu Našičkom, kojoj pripada filijala Jelisavac, objavio da će slavlje prve pričesti biti u župnoj crkvi u Markovcu, a ne u filijalnoj u Jelisavcu, javno su se pobunili roditelji prvopričesnika. Ne mogu se pomiriti s takvom odlukom te su inicirali sastanak mještana u dvorani Kulturnog centra Slovaka u Jelisavcu.

Okupilo se osamdesetak mještana, a osim nezadovoljnih roditelja došli su i predstavnici udruga i crkvenog odbora, dok se vlč. Nikola Legac nije pojavio.

Doris Šustek, majka djeteta koje treba primiti svetu pričest, okupljenim mještanima prenijela je župnikovu poruku.

- Župnik je odmah na početku rekao da će prva pričest biti u Markovcu. Negodovali smo i rekli da želimo da bude u Jelisavcu. Uzalud smo ponavljali da je prva pričest oduvijek bila u Jelisavcu. Nije mario za naše riječi - ispričala je.

- Najprikladnije mjesto slavlja prve pričesti je župna crkva, ali se ona može slaviti i u drugim, npr. u područnim ili filijalnim crkvama – pročitao je iz Katekizma Saša Marenjak, također otac prvopričesnika, koji je ujedno vodio sastanak.

- Nama, koji imamo prvopričesnike, trebalo bi to biti radost, a nije tako. Nagodinu će doći novi prvopričesnici i to nije samo problem roditelja nego cijelog sela.

Vjernici su na kraju odlučili župniku poslati pismo s potpisima roditelja u kojem ga mole da prvu pričest održi u Jelisavcu. Ako odgovor bude negativan, vjernici će protestno pismo uputiti požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću i đakovačko-osječkom nadbiskupu i metropolitu Đuri Hraniću, pa i papi Franji.

Roditelji imaju podršku i jelisavačkih udruga.

- Zajedno ćemo se boriti jer to nije problem samo roditelja nego cijelog sela. Takvu situaciju mjesto još nije imalo. Ako ne možemo sa župnikom, ima biskup, nadbiskup, pa i papa Franjo, ako bude trebalo – bio je jasan Vlado Hulak, predsjednik Matice slovačke Jelisavac.

Na sastanku je bio i Ivan Komak, počasni konzul Republike Slovačke za pet slavonsko-baranjskih županija.

- Jelisavac su naselili Slovaci kupnjom posjeda grofa Pejačevića prije više od jednog stoljeća. Sa sobom su donijeli svoju kulturu, običaje i vjeru. Krstitke, prve pričesti i vjenčanja oduvijek se obavljaju u našoj crkvi. Ne želimo da se ta tradicija ugasi - poručili su nezadovoljni vjernici, piše Glas Slavonije.

Prozvani župnik Legac začudio se zbog čega roditelji negoduju.

- Ne znam što bih rekao. To je crkveno pravilo, jedna normalna stvar u crkvenoj praksi da prva pričest bude u mjestu gdje je župna crkva, rekao je župnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:03