‘PO KOJEM JE TO ZAKONU?‘

Buna zbog nove uredbe: ‘Otimaju nam imovinu i žele nametnuti poskupljenje vode od 40%!‘

Ivanec i drugi gradovi protive se pripajanju lokalnih komunalaca onima u većim gradovima: ‘Što je to nego nacionalizacija imovine?‘

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca

 Željko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je Grad Ivanec prvi digao glas oko nove uredbe kojom bi se lokalne vodoopskrbne tvrtke pripojile onim većima na svom području i time faktički ugasile, pobuna se ovih dana proširila na još nekoliko gradova, a čini se da tu neće stati. Građani Ivanca izlaze 20. veljače na referendum, a isto najavljuju Sveta Nedelja i Jastrebarsko. Referendum ne može srušiti odluku, ali gradonačelnici vjeruju da Vlada neće ignorirati volju građana.

Od dosadašnjih 150 opskrbljivača vodom, ubuduće će ih biti 41. Njima će se prebaciti i sva imovina ugaslih tvrtki, pa se govori o svojevrsnoj nacionalizaciji.

- Što je to drugo nego nacionalizacija imovine? Ivkom-vode svoju imovinu vrijednu 100 milijuna kuna i 10,5 milijuna kuna temeljnog kapitala moraju predati Varkomu. Dakle, direktivom vlasti jedna tvrtka svu svoju imovinu mora predati drugoj, po kojem je to zakonu - pita gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Nameću poskupljenje

U tvrdnju da će okrupnjavanje rezultirati jeftinijom cijenom vode gradonačelnik Sv. Nedelje, Dario Zurovec, ne vjeruje.

- Pregovori sa Zagrebačkom vodoopskrbom i odvodnjom upućuju na to da bi građani Sv. Nedelje plaćali njihove gubitke. Žele nam nametnuti poskupljenje od 40 posto. Angažirali smo odvjetnike i nećemo ništa potpisivati dok sve to nije usklađeno - kaže Zurovec.

Iako se zagrebački VIO o poskupljenju nije izjasnio, o situaciji je u utorak govorio gradonačelnik Tomislav Tomašević. Da se njega pita, kaže, spajanja ne bi bilo.

- Zagreb je ogromno vodoopskrbno područje, VIO već sada ima najveći broj korisnika u Hrvatskoj i u tom smislu ne vidim da je nužno spajanje manjih komunalnih vodoopskrbnih poduzeća s VIO-om u Gradu Zagrebu. Iz te perspektive razumijem i zašto se bune jer se onda to usklađuje s cijenama koje plaćaju Zagrepčani. Adresa za iskazivanje nezadovoljstva su Ministarstvo i Uredba koja to propisuje - kaže Tomašević koji se nada, kako je rekao, da poskupljenja neće biti, "ali s obzirom na cijene koje divljaju i rastuću inflaciju, ne mogu ništa obećati".

Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, kaže da je svima jasna nužnost okrupnjavanja, ali da je tu "previše otvorenih pitanja".

- Za početak, Kako će se određivati cijena vode, kako će se to spajati i tko će to platiti? Brinu nas cijena i otuđivanje imovine - rekao je Novosel. Dodao je da je Jastrebarsko dosad povuklo 170 milijuna kuna iz fondova EU za obnovu mreže, dok se "vodovodi velikih gradova nisu iskazali u povlačenju novca EU".

'Ovo me žalosti'

U Istri će se od tri vodovoda ugasiti onaj labinski, a ostaju raditi Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula. Dosadašnji Vodovod Labin potpast će pod Vodovod Pula. Gradonačelnik Labina Valter Glavičić na svojoj je Facebook stranici napisao da ga to žalosti.

"Ono što će svakako biti fokus u daljnjim pregovorima jest to da se projekti važni za naš kraj vode s našim ljudima, iz naše podružnice, s našim znanjima, direktorom i svim radnicima Vodovoda Labin."

Dok se gradovi bune i protive pripajanju njihovih lokalnih vodovoda gradskom, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije Željko Mandić kaže da njihovi članovi podržavaju kompletnu reformu vodnog sektora, među ostalim i okrupnjavanje. U pojedinačne slučajeve ne želi ulaziti, ali "mnoge male vodoopskrbne tvrtke nisu fiskalno sposobne i teško opstaju".

- Reforma vodnog sektora važna je za ekonomičnost funkcioniranja u kontekstu upravljanja vodnim resursima. Iščitali smo Uredbu, u njezinu kreiranju i donošenju nismo sudjelovali. Uredbom je ustrojeno novo uslužno područje, za razliku od dosadašnjih 150, i to smatramo dobrim - rekao je Mandić.

Iz Ministarstva gospodarstva napominju da povećanje cijene vode u Svetoj Nedelji uopće nije vezano uz Uredbu koja je stupila na snagu krajem prošle godine, već ima veze s time što im je zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja uvela naknadu za razvoj, za gradnju pročistača otpadnih voda, što dosad nisu imali, dok su Zagreb, Samobor i Stupnik tu naknadu imali.

- Uvođenje te naknade nema nikakve veze s reformom i donošenjem Uredbe jer su te jedinice i prije donošenja Uredbe pripadale području pružanja usluge Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb, te trebaju pridonositi razvoju pročišćavanja otpadnih voda. Naknadu uvodi skupština društva - kažu u Ministarstvu.

Sve usuglašeno

Kada je pak riječ o Ivancu, u Ministarstvu kažu da je odluka o raspisivanju lokalnog referenduma protupravna.

- Svrha pripajanja nije u tome da se Ivkom-vode ugasi, a Varkom preuzme distribuciju vode na cjelokupnom uslužnom području, nego da se integracijom stvori zajednički isporučitelj koji će provesti projekte aglomeracija, smanjiti gubitke i racionalnim poslovanjem omogućiti da potrošači mogu platiti cijenu vodne usluge i nakon što se izgrade i rekonstruiraju svi planirani sustavi - napominju.

U Ministarstvu podsjećaju da su u postupku donošenja Zakona o vodnim uslugama 2019. proveli usuglašavanje sa svim lokalnim jedinicama.

- Uslužna područja su dovoljno velika da apsorbiraju troškove održavanja sadašnjih i budućih izgrađenih sustava na način da cijena vode bude priuštiva, odnosno da je građani mogu plaćati, a Uredba je uredila granice i obuhvat uslužnih područja na kojima će jedinstveni javni isporučitelj u svakom smislu biti jači i učinkovitiji u provedbi investicije te sposoban svojim potrošačima osigurati pouzdaniju i bolju opskrbu vodom, kao i osigurati standarde u odvodnji otpadnih voda, a sve po cijeni koja bi bila prihvatljiva u odnosu na prosječni dohodak kućanstava - kažu u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:28